Tholen - Het nieuwe uienseizoen is gestart met een vrij uitzonderlijke marktsituatie. Zo is de Senegalese markt als gevolg van een fors lagere oogst door de hogere temperaturen veel eerder dan andere jaren geopend voor de Hollandse plantuien. Tegelijkertijd is het volgens Lindert Moerdijk van MSP Onions uit Nieuwdorp de vraag of de klanten ook bereid zijn de huidige prijzen neer te leggen.
"De ontvangers zijn niet ingesteld op zo'n hoge waarde voor een commodity met groot volume. Het wordt voor de markt een strijd tussen willen en kunnen. We hebben te maken met de combinatie dat we landelijk zo'n 20% minder plantuien hebben en dat de aanvoer als gevolg van Moeder Natuur zo’n twee tot drie weken vertraagd is. Dat resulteert in een erg hoog prijsniveau."
"Vorig jaar hadden we al extreem hoge prijzen, maar voor de klanten in Senegal liggen de prijzen nu op een nog hoger niveau dan waar ze vorig jaar geëindigd zijn. Vorig jaar ging het gros van de uien richting Senegal weg voor een baalprijs van 30-35 cent, maar momenteel wordt er bij de boer al 40 cent betaald. Er gaan dan ook nog relatief weinig uien weg en de spreiding in afzetbestemmingen is beperkt. Ik ben erg benieuwd waar dit toe zal leiden, want we kunnen geen tempo maken in het hoogseizoen op deze prijzen", vervolgt de verpakker. "
Nieuwe robot
Tussen het oude en het nieuwe seizoen heeft MSP niet stilgezeten. Er is namelijk een robot in de uienfabriek geplaatst om de afstaarters automatisch te reinigen. "We hebben Wilbert Poppe van Innovating Constructions Machines (ICM) gevraagd om voor ons een oplossing te bedenken. Innovatie, efficiëntie en duurzaamheid zijn leidend in de beslissingen bij MSP. Deze kernwaarden moesten dan ook terug komen in dit project. We waren zeer kritisch, want zo'n installatie in het hart van je proces is best ingrijpend, maar hij kwam met een oplossing waar we enthousiast van werden. In samenwerking met het team van KV Techniek is afgelopen maand de robot geplaatst en we zien al meteen de voordelen ervan."
"Op de traditionele manier werden de zeven van de afstaarter schoon gestoken met een stalen steker. Hiermee werd geprobeerd om het vuil eraf te krijgen. Dit vuil zorgt namelijk voor beschadigingen aan de uien en daarnaast worden ze minder netjes afgestaard. Daarbij werd de machine continu zwaarder belast, omdat het vuil mee geschud werd op de zeven. Nu zien we bij het wassen pas hoeveel bagger er altijd meekwam", vertelt Lindert. "Bovendien is de robot voor het personeel een gigantische vooruitgang, want het afsteken van de afstaarter was voorheen echt beulwerk. "
Dankzij de robots en dus de schonere zeven, komen we tot een betere cupvulling van de machine en een hogere inpakcapaciteit. Het verbeteren van het afstaarten zorgt weer voor een nettere presentatie van het product naar de klant. We hebben namelijk ook veel minder last van onderhuidse beschadigingen, nu de uien niet meer over hard aangekoekt vuil hoeven te trillen. Daarnaast gaat het product nu over een schone machine. Met de hand lukte het gewoon niet om het écht schoon te krijgen."
"Al met al een investering waar we erg blij mee zijn. Het veranderende klimaat met lange natte en droge periodes vragen om een continue kwaliteitsimpuls in het proces. In combinatie met enkele nieuwe Dividers van Flikweert Vision die we voor de afstaarter hebben geplaatst, zorgen deze investeringen voor een kwalitatief hoogwaardiger, duurzamer en mooier eindproduct", besluit Lindert.
Voor meer informatie:
Lindert Moerdijk
MSP Onions
Hertenweg 32a
4455 TL Nieuwdorp
[email protected]
www.msp-onions.com
Wilbert Poppe
ICM
Grenadierweg 27
4338 PG Middelburg
Tel.: +31 (0)6 15 596 989
[email protected]
www.icm-solution.nl