"De oogst van de Borettana ui is weer aan de gang. Tegen het einde van de week zullen onze uien in de Italiaanse groothandelsmarkten en in de retail te vinden zijn, en vanaf eind deze maand ook in het buitenland", zegt Matteo Freddi van Freddi Prodotti Ortofrutticoli, een handelsbedrijf in de Italiaanse provincie Reggio Emilia.
"De kwaliteit is beter dan we 20 dagen geleden hadden gedacht. Dat komt door het gunstige weer van de afgelopen 10 dagen. De maatvoering is nu iets beter en de uien zien er goed uit", zegt Matteo.
Eenmaal geoogst, moeten de uien minimaal 5-6 dagen in de zon blijven om te drogen. Daarna zijn ze klaar om ingeschuurd te worden.
Matteo Freddi op een archieffoto
"We exporteren een deel van de uien naar Nederland waar er handelaren zijn die zo een beetje overal klanten hebben. In Italië zijn de groothandelaars meteen geïnteresseerd in de eerste producten, maar ook de retail laat niet lang op zich wachten."
Borettana uien te drogen gelegd op het veld
De situatie op de uienmarkt is momenteel niet eenvoudig. "Je kan niet zeggen dat het heel goed gaat, maar ook niet dat het heel slecht gaat. We hebben overeenkomsten gesloten tegen redelijke prijzen, die alle schakels in de toeleveringsketen tevreden zullen stellen. De Borettana ui is echter een categorie op zich, niet vergelijkbaar met andere uien. Het beste teeltgebied bevindt zich tussen Piacenza, Parma en Reggio Emilia. We werken samen met telers die gespecialiseerd zijn in deze ui."
Voor meer informatie:
Freddi Prodotti Ortofrutticoli S.n.c.
Via Lama, 41
Calerno di S. Ilario d'Enza (RE)
Tel: +39 (0)522 679831 (Italië)
[email protected]
www.cipollefreddi.it