Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Minimumuurloon gaat in op 1 januari 2024

Op 1 januari 2024 wordt het wettelijk minimumuurloon ingevoerd in Nederland en verdwijnen de vaste minimum maand-, week- en daglonen. Vanaf 1 januari 2024 is de werkgever verplicht om werknemers per uur minimaal het wettelijk minimumuurloon te betalen. Er geldt altijd 1 vast minimumuurloon voor alle werknemers van 21 jaar en ouder. Voor werknemers onder de 21 jaar gelden vanaf 1 januari 2024 vaste minimumjeugdlonen per uur.

De invoering van het minimumuurloon betekent in veel gevallen dat afspraken in cao’s en arbeidscontracten aangepast moeten worden om te voldoen aan de nieuwe systematiek van de wet. Het vraagt in veel gevallen ook om aanpassing van salarisadministratie-systemen.

Nu werkt de ene werknemer 40 uur en de andere werknemer 36 uur per week voor hetzelfde minimum(maand)loon. Daardoor kent de ene sector een lager uurloon dan de andere sector. De invoering van een vast minimumuurloon maakt aan deze situatie een einde. Het minimumuurloon is resultaat van het initiatiefwetsvoorstel van de Tweede Kamerleden Kathmann en Maatoug.

Werkgevers hebben nog een half jaar om zich voor te bereiden op de komst van het minimumuurloon. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een kennisdocument opgesteld met veel gestelde vragen en voorbeeldberekeningen om iedereen op weg te helpen.

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Publicatiedatum: