Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Retailprofessor Laurens Sloot (EFMI)

"Ik verwacht niet dat de klandizie van Albert Heijn door de stakingen op lange termijn in gevaar komt"

Tholen - De stakingen bij de DC's van Albert Heijn zijn inmiddels opgeschort. Ook voor Laurens Sloot van EFMI kwam de duur van de staking als een verrassing. "Ik had wel verwacht dat er maandag of dinsdag een deal zou liggen. Vooral voor Albert Heijn en de winkels die zijn getroffen is dit erg vervelend. Het werkt zeer verstorend voor de hele supply chain. Winkels leveren zomaar 50-60% van hun omzet in."

"Ik vond het aanbod dat Albert Heijn had gedaan alleszins redelijk", vervolgt de retailprofessor. "Naast de 10% loonsverhoging bestond het aanbod uit een verlaging van de zondagtoeslag voor nieuwe medewerkers van 100 naar 50%. Persoonlijk vond ik dat heel redelijk. Een dubbel salaris op zondag is een overblijfsel uit de tijd die in mijn ogen niet meer in de huidige maatschappij past. Een weekendtoeslag van 15-25% zou eigenlijk afdoende moeten zijn."

Bovendien hekelt Sloot de oneigenlijke argumenten die de vakbonden volgens hem gebruiken om hun zin te krijgen. "Er worden echt gelegenheidsargumenten gebruikt, zoals het salaris van de topman of de winst van het concern en de inflatie van levensmiddelen om de casus te onderbouwen. Maar als er deflatie optreedt of de topman een kwart van zijn salaris inlevert, zou de FNV dan ook lagere lonen van de medewerkers een prima idee vinden? Bij concurrenten als Jumbo en PLUS liggen de winstcijfers dit jaar een stuk lager, ik ben zeer benieuwd of de vakbond in die gevallen met dezelfde argumenten komt."

Of de huidige situatie zal leiden tot meer stakingen? "Naarmate dat het instrument succesvoller blijkt, zullen partijen als de FNV het ook eerder uit de kast halen om hun zin te krijgen", verwacht Sloot. "Maar persoonlijk vind ik dat de hele sfeer bij de vakbonden niet ten goede aan het veranderen is en dat is ook niet in het belang van de werknemers en de werkgelegenheid. Ik hoop dat men ook in het grotere belang zal denken. Nederland is een economisch sterk land, veel sterker dan landen als Belgiƫ en Frankrijk, waar de vakbonden een stuk radicaler zijn en er veel meer gestaakt wordt. Daarom zijn we juist gebaat dat werkgevers en werknemers op basis van billijkheid van beide kanten tot een fatsoenlijk akkoord komen."

De hoogleraar gelooft niet dat de klandizie van Albert Heijn op de lange termijn in gevaar zal komen. "Op korte termijn wel, want als de producten out-of-stock zijn, rijd je door naar een andere supermarkt, maar als alles weer normaal is, verwacht ik niet dat er veel consumenten hun vaste supermarkt vaarwel zeggen."

[email protected]