In de Duitse provincie Pfalz was de uienoogst al in oktober afgelopen, zodat alternatieve artikelen uit Nederland en Nedersaksen moesten worden gekocht, althans bij de firma Hans A. Wüst. Ook inkoper en verkoper Jochen Kandziora vertelde dat de prijzen de afgelopen maanden wekelijks waren gestegen en dat hij tussen de 90 en 95 euro per zak van 100 kg alternatieve producten moest betalen. "We zitten momenteel in de omschakelingsfase en betrekken binnenkort uien uit Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Egypte, die via Nederland worden ingevoerd. Vanaf half mei zullen we dan goederen uit Italië toevoegen, totdat we vanaf half juni weer ons eigen product kunnen aanbieden."
"Vraag is er constant," zei hij. "Voor feestdagen, zoals Pasen, neemt de vraag altijd wat toe, terwijl die direct na de feestdagen weer daalt tot een normaal niveau. Het zijn nog steeds vooral netten van 1 tot 2 kg die het meest gekocht worden."
Tegelijkertijd is de belangstelling vanuit de horeca nog steeds vergelijkbaar met de periode vóór Corona. Daarnaast zijn er de enorm gestegen prijzen. "Een zak uien uit Spanje kost ongeveer 34 tot 35 euro. De horeca zou op een C&C markt 40 euro moeten betalen voor een zak van 25 kilo. Natuurlijk proberen sommige bedrijven zoveel mogelijk kosten te besparen, wat onder de huidige omstandigheden nauwelijks mogelijk is. Dienovereenkomstig daalt ook de verkoop enorm." Voor de consument zullen de prijsaanpassingen waarschijnlijk niet al te veel problemen opleveren. De horeca daarentegen zal zijn inkoop soms moeten herberekenen met het oog op de hoge prijzen.
"Een paar jaar geleden hoefde je maar 10 euro te betalen voor 100 kg, dat is tegenwoordig ondenkbaar. Geen enkele boer kan dat nog volhouden. Bovendien kunnen onze boeren in de Pfalz geen nieuwe werknemers meer vinden. Kunstmest en gewasbeschermings-middelen kostten vroeger 20 euro per 100 kg, dat kost nu tussen de 70 en 90 euro. Dat moeten de producenten allemaal doorberekenen."
De rode uien waren veel goedkoper dan de gele, en daarom zijn er zoveel acties geweest. Een grote discountketen had bijvoorbeeld zowel rode uien in biologische kwaliteit als conventionele rode uien in zijn assortiment opgenomen om de verkoop te verhogen en overeenkomstige hoeveelheden te kunnen verkopen. De prijs van de rode is ongeveer 55-60 euro per 100 kg en van de gele ongeveer 100 euro per 100 kg."
Egypte speelde vorig jaar geen grote rol. Bij de huidige prijzen zijn gele uien uit Egypte nu meer aanwezig op de markt en oefenen dienovereenkomstig druk uit op de prijzen. Zodra vanaf half mei het Italiaanse seizoen begint, waarvoor veel lagere vrachtkosten gelden, zal de prijs ook langzaam omlaag gaan.
Voor meer informatie:
Jochen Kandziora
Hans A. Wüst GmbH
Eulerweg 21
D - 67245 Lambsheim, Duitsland
Tel.: +49 (0)6233 35650
[email protected]
www.wuest-online.de