Met die kritische uitspraak was Louise O. Fresco, bioloog, ecoloog en landbouwkundige en voormalig WUR-voorzitter, onlangs op de Vlaamse tv. In het programma 'De Afspraak' ging zij in op de stikstofaanpak in zowel België als Nederland.
Zij wijst erop dat de Europese Unie 'niets over stikstof zegt'. Het is de landelijke overheid die een politieke keuze maakt voor natuurbescherming, waarbij nadrukkelijk naar stikstof gekeken wordt.
Op Twitter is een fragment te zien, dat inmiddels meermaals online in het almaar voortdurende debat is gedeeld.
"Dat hele stikstofprobleem hebben we onszelf natuurlijk aangedaan."@LouiseOFresco over de stikstofproblematiek in #deafspraak pic.twitter.com/jSNlnNJReD
— De Afspraak (@deafspraaktv) March 6, 2023
Vorig jaar zomer bracht de NOS al eens naar buiten dat Europese landen geen stikstofgegevens met Europa delen. Alleen Nederland bleek dat structureel te doen. EU-lidstaten moeten wel elke zes jaar de kwaliteit van beschermde Natura 2000-gebieden in kaart brengen. In 2020 verscheen de laatste keer zo'n rapport.
Vorige week werd duidelijk dat de provincie Noord-Brabant vanwege stikstof de vergunningverlening met stikstofeffecten op Natura 2000-gebieden stillegt. Het besluit van de provincie kan ook gevolgen hebben voor vergunningaanvragen met betrekking tot glastuinbouwbedrijven, zo waarschuwen brancheorganisaties ZLTO en Glastuinbouw Nederland.