Het had veel weg van een 'silent disco' in de NL Lounge en de stand van GroentenFruit Huis, woensdagmiddag 8 februari. Geen disco, maar wel presentaties die klonken als muziek in de oren. Zo gaf landbouwraad Jack Vera een inkijkje in het belang van Nl op de Duitse markt, vertelde Daphne ter Braak over het EU Handelsprogramma, ging Nikki Hulzebos van GroentenFruit Huis in op duurzame ambities en eindige Fred Lessing van Fresh Rail met de ontwikkelingen in duurzaam transport per trein.
Dick Hylkema directeur van de NAO, samen met Richard Schouten directeur van het GroentenFruit Huis met in hun midden
Jack Vera van de Landbouwraad Berlijn
Het seminar werd georganiseerd door GroentenFruit Huis in samenwerking met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De aftrap werd verzorgd door Jack Vera, Landbouwraad in Duitsland. Hij ging in op het belang van Nederlandse producten in de Duitse import. Zo vertelde hij dat wel vijftig procent van de geïmporteerde tomaten in Duitsland afkomstig zijn uit Nederland.
Wim Rodenburg en Cathy van Beek van het GroentenFruit Huis
met Jan Gottschall van de NAO
Nieuwe mogelijkheden
Het EU-Handelsprogramma van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland biedt bedrijven die voor de Brexit handel deden met het Verenigd Koninkrijk de mogelijkheid om deel te nemen aan diverse activiteiten ter ondersteuning van het ontwikkelen van bestaande en nieuwe markten. Daphne ter Braak (RVO) vertelde tijdens het seminar over wat voor exclusieve diensten het EU-Handelsprogramma verzorgd en wat dit voor nieuwe mogelijkheden kan creëren voor Nederlandse bedrijven. Gemeenschap, capaciteitsopbouw, handelsmissies en beurzen en collectieve programma's zijn de soort diensten die het EU-Handelsprogramma zal gaan leveren. Daarbij worden alle kosten zoals beursdeelname, stand, matchmaking, marktonderzoeken etc. betaald uit het EU-Handelsprogramma. Voor deelnemende bedrijven blijven dan alleen de reis- en verblijfkosten over.
Erik van Lith van het GroentenFruit Huis, Jack Vera (Landbouwraad Berlijn) met Paul Bol en Nikki Hulzebos van het GroentenFruit Huis
Standaardisatie
De Nederlandse groente- en fruitsector vormt dankzij een efficiënte logistieke keten van productie tot aan transport, verwerking, verpakking, rijping etc. een belangrijke schakel binnen de Europese versmarkt. Er wordt hard gewerkt aan verdere verduurzaming. Nikki Hulzebos, Programma manager Duurzaamheid en Certificering gaf een presentatie over de wijze waarop de Nederlandse groente- en fruitsector zich inspant om zo duurzaam mogelijk te produceren en zaken te doen.
Daphne Ter Braak en Femke de Jong van RVO
met Suzi de Jong van Control Union
Zo heeft GroentenFruit Huis met een breed consortium gewerkt aan methodieken om de duurzaamheid van productie goed te kunnen meten en zo ook vooruitgang te kunnen boeken. Het gaat dan om de Horti Footprint Category Rules (HFPCR) die nu door wordt ontwikkeld in de Product Environmental Footprint Category Rules (PEF-CR) voor de groente- en fruitsector, beide footprint methodieken waarmee de milieu impact van producten berekend kan worden. Door standaardisatie met deze methoden worden de uitkomsten betrouwbaar en vergelijkbaar. Maar ook met de Milieu Indicator Gewasbeschermingsmiddelen (MIG) wordt een methode ontwikkelt die telers inzicht geeft en helpt om de milieu impact van hun gewasbeschermingsmiddelen gebruik te verlagen. Ook heeft de sector met On the way to planet proof een ambitieus schema ontwikkelt waarmee telers zich kunnen onderscheiden op de markt.
Stefanie de Kool van Planet Proof samen met Gerard Pronk van DPA
Daarnaast zijn veel Nederlandse bedrijven verenigd binnen SIFAV, dit is een multi stakeholder platform waar gewerkt wordt aan verduurzaming in de hele keten op onderwerpen als due diligence, het tegengaan van voedselverspilling, verantwoord sourcen middels certificering, leefbaar loon en de reductie van waterverbruik met name bij de import van producten met waterschaarste. Kortom, er gebeurt al veel in de sector en 'Samenwerking is de sleutel tot duurzaamheid' was de kernboodschap in de presentatie van Nikki Hulzebos.
De dames van het GroentenFruit Huis
Trein milieuvriendelijk en goedkoop
Fred Lessing van Fresh Rail vervolgde het seminar en sprak over de ontwikkelingen in duurzaam transport per trein. Transport via trein is veruit de meest milieuvriendelijke en goedkoopste optie en biedt daarom kansen. Door een ketensamenwerking met COOP supermarkten aan te gaan kunnen er vanuit Valencia via de hub in Rotterdam duurzaam producten naar Scandinavië worden vervoerd. Het overstappen van vrachtwagen naar trein voor het transport van Nederland naar Scandinavië zorgt voor zeventig tot tachtig procent CO2 vermindering. Met het gevolg dat maar liefst 4.000 ton CO² uitstoot uit de keten wordt verwijderd.
Adrian Waterman, Pieter Jaarsma, Marien Poppe, Erik Waterman, Corline Boekhout, Sander Kleinjan, Arjan Boesheuvel, Thijs Boersma, Arie Havelaar en Berg van Gelder, gezamenlijk onder de vlag
van Faia in het hart van de agf
Leden van GroentenFruit Huis kunnen de presentaties inzien op het ledenportaal.
Matthijs Montsma van het GroentenFruit Huis met Jan Gottschall van de NAO
Gerard Pronk, Willem en Merel Jonkman van Hortigold
Bas Hetterscheid van WUR en Jordi Meijer van Control Union
Paul Bol en Nikki Hulzebos van het GroentenFruit Huis
GroentenFruit Huis collega’s Esmee van Breugel, Janine Luten,
Inge Ribbens, Matthijs Montsma, Wim Rodenburg
en Wilma van den Oever