Tholen - Of het nu de import van blauwe bessen uit Peru, avocado's uit Mexico of aardbeien uit Egypte betreft, Jerome de Graaf van StoneX Global Payments ziet dat er bij de financiële transacties nog heel vaak in de 'major' valuta's zoals euro en dollar wordt betaald. "Dan denk je een goede deal gemaakt te hebben, maar blijft er door de conversie-kosten geld aan de strijkstok hangen, omdat men volledig is overgeleverd aan de grillen van de lokale bank. Als ik zie hoe krap de marges in de AGF-sector zijn, dan is het wel heel pijnlijk als je zo een paar procent direct moet inleveren. Dat kan het verschil tussen winst en verlies betekenen."
Corresponderende bankennetwerk
StoneX is gespecialiseerd in de zogeheten 'cross border payments' naar de minder gangbare valuta. "Onze kracht zit onder andere in ons corresponderende bankennetwerk. Wanneer je valuta wilt converteren, moet er te allen tijde een omwisseling plaatsvinden. Dat kan lang niet elke bank doen; wanneer zij die relatie niet hebben, moeten ze op zoek naar een bank die dat wel kan. Wij hebben een directe relatie met lokale banken in Afrika, Azië en Latijns-Amerika om altijd de beste koers in de lokale valuta aan te bieden en de betalingen uit te voeren op de juiste valutadatum", vertelt Jerome.
"We hebben inmiddels +dertig jaar ervaring in de transacties naar opkomende markten. Dat leidt ertoe dat we inmiddels betalingen verrichten in ruim 140 valuta's naar +180 landen. Naast de internationale banken gebruiken ook veel goededoelenstichtingen ons netwerk, maar ook steeds meer food im- en exporteurs, waaronder de AGF, weten ons te vinden", vertelt senior de sales manager Benelux van StoneX Global Payments .
Hij ziet de interesse toenemen naarmate er grote schommelingen zijn op de valutamarkt. "Op het moment dat de volatiliteit toeneemt, zijn bedrijven geïnteresseerder om hun valutarisico's af te dekken. Toen afgelopen jaar de euro op pariteit kwam met de dollar, ontstond er veel onrust in de markt. Logisch, want als je met je leverancier een prijs in dollars hebt afgesproken van 1,05 en de euro-dollarkoers wordt 1-op-1, dan moet je ineens vijf cent uit eigen zak betalen. "Dankzij ons concurrerende bankennetwerk laten wij de lokale banken concurreren op een valuta. Hierdoor hebben we altijd de scherpste koers uit de markt. Een ander voordeel is dat we het geld snel op rekening van de leverancier krijgen. Ook is onze dienstverlening transparant. Klanten weten vooraf hoeveel hun leverancier netto gaat ontvangen en men krijgt niet te maken onverwachtse kosten."
Lokale entiteit in Brazilië
Een land waar de dienstverlening nog verder strekt is Brazilië. "Hier hebben we een eigen entiteit gestart, waardoor we de ondernemers zowel met inkomende als uitgaande gelden kunnen faciliteren. Zo kunnen we lokale betalingen 'onboarden' en transacties verwerken vanuit Brazilië naar Europa. Er zijn maar heel weinig bedrijven die dat kunnen tegen een gunstige wisselkoers. StoneX Global Payments heeft nu bijna tachtig kantoren op zes continenten", vertelt Jerome. Hij ziet ook nog veel groeimogelijkheden op het Afrikaanse continent. "Met name door de infrastructuur zijn Nederlandse ondernemers terughoudend met investeringen naar Afrika, terwijl het continent vanwege de transittijd bijzonder interessant is om handel mee te drijven."
"Ook bij de lokale betalingen in de opkomende markten zetten we onze dienstverlening in, zoals voor bedrijven die een productiefaciliteit hebben, waarbij er met de lokale munt betalingen gedaan moeten worden voor bijvoorbeeld onderhoud, machines en arbeid. Nu worden deze transacties nog heel vaak in euro's uitgevoerd en pas achteraf geconverteerd naar de lokale valuta. Door in lokale valuta te betalen kan dat zomaar 1 tot 4% schelen. Kijk daarom goed naar je kosten in lokale valuta's en euro's als je een factuur opvraagt en vraag bij ons gerust een koers op!"
Voor meer informatie:
Jerome de Graaf
StoneX Global Payments
[email protected]
payments.stonex.com