Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Wijziging eisen 2023 voor plantaardige producten On the way to PlanetProof

SMK (Stichting Milieukeur), ontwikkelaar en beheerder van het onafhankelijke keurmerk On the way to PlanetProof, maakt de nieuwe eisen bekend voor On the way to PlanetProof die voor heel Europa geldig zijn per 2023. Na inbreng van vele organisaties en keurmerkhouders en de besluiten van het College van Deskundigen Plantaardig, is de herziening succesvol afgerond. 

Wat gaat er veranderen? 
Het nieuwe certificatieschema stimuleert de verdere verduurzaming van de plantaardige productie en sluit aan bij de steeds hogere duurzaamheidseisen die de maatschappij stelt. Het grootste deel van het certificatieschema blijft hetzelfde, maar er zijn wel een aantal belangrijke wijzigingen. Een paar voorbeelden van inhoudelijke wijzigingen zijn: 

   - Biodiversiteit 
Er worden meer eisen gesteld om de biodiversiteit op de bedrijven te verhogen door het nemen van meer maatregelen. Daarnaast hebben open teelt bedrijven vanaf 2024 een overzichtskaart van de natuur- en landschapselementen beschikbaar en werken zij vanaf 2025 met een bedrijfsnatuurplan.

   - Energie en klimaat
In de herziene eisen wordt er meer focus gelegd op het energieverbruik en gebruik van groene stroom. 

   - Gewasbescherming
Er is een update van de risicostoffenlijsten en aantal actieve stofnormen. 

   - Verpakkingseisen 
De verpakkingseisen zijn geharmoniseerd met de eisen in het Chain of Custody schema. 

   - Water
De inspanning die keurmerkhouders leveren is afhankelijk gemaakt van het risico op waterschaarste in hun regio. Er zijn nieuwe keuzemaatregelen toegevoegd om efficiënter om te gaan met water. 

Het volledige overzicht van de nieuwe eisen is te vinden in het certificatieschema op de website. 

Totstandkoming nieuwe schema 
De herziening is gestart met een oproep aan alle betrokkenen voor suggesties voor wijzigingen. Vervolgens zijn in overleg met een internationale begeleidingscommissie, diverse onderzoekers en adviseurs en de Teelt Technische Werkgroep voorstellen ontwikkeld. Deze zijn getoetst tijdens de inspraakronde. Alle reacties uit de inspraakronde zijn voorgelegd aan het College van Deskundigen. Het College heeft op basis van de inbreng de afweging tussen ambitie en haalbaarheid gemaakt en het nieuwe certificatieschema vastgesteld. 

Inzet van keurmerkhouders, oproep aan afnemers 
De afgelopen vijf jaar hebben telers van diverse producten hard gewerkt en veel geïnvesteerd om hun producten te laten certificeren. Met hun kennis en ervaring hebben zij ook in belangrijke mate bijgedragen aan de totstandkoming van het nieuwe schema.

SMK roept afnemers op om telers verder te stimuleren door de inspanning van de ondernemers te belonen, om verdere verduurzaming van plantaardige productie mogelijk te maken.

Voor meer informatie:
SMK, On the way to PlanetProof
(070) 3 586 300
Bezuidenhoutseweg 105
2594 AC, Den Haag
www.milieukeur.nl 

Publicatiedatum: