Upmann Verpackungstechnik viert dit jaar haar 225-jarig jubileum. Daarnaast heeft de Duitse specialist op het gebied van wegen en verpakken in de zomer van 2021 zijn nieuwe hal op de hoofdlocatie in Rheine-Mesum in gebruik genomen. Bedrijfsleider Henrik Klostermann gaf ons een rondleiding door de moderne faciliteit en sprak over de huidige normen en eisen in de machinebouw.
Henrik Klostermann voor de nieuwe lasersnijmachine, die in juni 2021 in gebruik werd genomen.
Binnen zeer korte tijd en tot in het kleinste detail kunnen machineonderdelen van roestvrij staal worden gemaakt dankzij het innovatieve lasersnijproces.
De machinebouwer uit Rheine-Mesum wordt nog steeds geconfronteerd met aanzienlijk langere leveringstijden, bijvoorbeeld voor reserveonderdelen en elektrische componenten, maar het aantal orders is momenteel desondanks vrij gunstig. Ondertussen lijken de huidige kostenstijgingen in de aardappel- en groententeelt een remmend effect op de investeringsbereidheid te hebben. Op langere termijn zal de automatisering de sector echter verder vooruit helpen, wat wederom gepaard gaat met hogere eisen aan de toeleveranciers, zo meldt het bedrijf.
Oliver Werner (Upmann, rechts) met Hans Smit van partnerbedrijf Allround Vegetable Processing op de Potato Europe 2022. De firma Upmann werkt met meerdere Europese partners samen, bijvoorbeeld GNA, Visar Sorting, Allround Vegetable Processing, Verbruggen Palletizing en IPLA.
Om ook in de toekomst aan deze hoge eisen te kunnen voldoen, werd er vorig jaar een compleet nieuwe hal op de bestaande locatie in Rheine-Mesum opgericht. De nieuwe hal werd uitgerust met een zogenaamd lasersnijsysteem, een ultramodern proces voor de productie van machineonderdelen uit roestvrij staal. "Dit systeem maakt het mogelijk om niet alleen een bepaalde kwaliteit te garanderen, maar ook snel en flexibel op aanvragen te reageren en reserveonderdelen te leveren. Dankzij dit systeem zijn we in staat om machineonderdelen binnen enkele uren opnieuw te produceren, wat vroeger alleen mogelijk was met aanzienlijk langere doorlooptijden", zegt Henrik, die wijst op het concurrentievoordeel dat dit oplevert.
Een blik in de nieuwe hal, linksachter staat de lasersnijmachine.
Als moderne machinebouwer en toeleverancier van de industrie heeft Upmann zich ook ingezet voor het thema duurzaamheid. Ook bij het nieuwe laserproces wordt met deze basisvereiste rekening gehouden, aldus Henrik. "Vergeleken met gebruikelijke stansmachines of plasmasnijders bereikt men met het lasersnijsysteem een maximale efficiëntie. Er bestaan twee verschillende technieken op het gebied van lasersnijden. De CO₂-lasersnijtechniek is zeer energie-intensief en gaat bovendien met een hoge CO₂-uitstoot gepaard, waardoor wij hebben gekozen voor fiberlasersnijden. Het gebruik van glasvezels betekent bijna geen CO₂-uitstoot, waardoor we in de dagelijkse praktijk aanzienlijk milieuvriendelijker kunnen werken."
Een blik op het portfolio van Upmann Verpackungstechnik
Milieuvriendelijk verpakken op de voorgrond
Ook wat de vraag betreft staat het thema duurzaamheid op de voorgrond. Vooral in Duitsland en andere (West-)Europese landen wordt er steeds meer overgestapt op papier. "De Upmatic 4405 geniet in dit opzicht een grote vraag, aangezien papieren zakken met dit systeem direct genaaid kunnen worden", beschrijft Henrik. Desondanks is de machinale uitrusting ook sterk afhankelijk van het product. "In de aardappelsector wordt er al veel papier gebruikt, bij wortelen is dat echter aanzienlijk moeilijker omdat het product vochtig is. Daarom worden er hierbij nog relatief meer foliezakken en plastic schaaltjes gebruikt."
Bezoek het bedrijf op de Interpom in Kortrijk: stand 698
Voor meer informatie:
Henrik Klostermann (Vertrieb)
Upmann Verpackungstechnik GmbH
Karmannstr. 1
D-48432 Rheine-Mesum, Duitsland
Tel: +49 (0)5975 9281 43
[email protected]
www.upmann.de