Tholen - Het is weer november en dan is het traditiegetrouw weer tijd voor de jaarlijkse rijkenlijst van de Quote 500. Hoort dit op deze site thuis? Als we het beoordelen op basis van de clicks, dan is het voor veel lezers jaarlijks toch een smulmomentje. Vandaar dat we ook dit jaar weer een overzicht hebben gemaakt van de Nederlanders die hun vermogen grotendeels hebben vergaard in de AGF- en tuinbouwsector.
Binnen de AGF-handel verwerking en toeleveranciers zien we een toppositie voor Henk de Jong van De Jong Verpakking. Werd zijn vermogen vier jaar geleden nog op 65 miljoen geschat, na het overnamebod van de Finse branchegenoot Stora Enso komt de Quote-redactie uit op 750 miljoen euro. "We hebben inderdaad ons best gedaan en de zaken lopen als een tierelier", laat de voormalig ijsbergslateler aan de Quote-redactie weten. Wel houdt hij een slag om de arm. "Als de deal rond komt, dan hebben we goed geboerd, maar de definitieve handtekeningen zijn nog niet gezet."
Op plek 102 komen we Kees Meijer tegen. Zijn vermogen steeg volgens Quote van 450 naar 465 miljoen euro. Recent werd bekend dat de familie Meijer haar aandeel in Lamb Weston Meijer voor 700 miljoen euro verkoopt aan Lamb Weston. Dat is nog niet in de lijst verwerkt.
Piet en Frans Kramer van Kramer Food Family stijgen naar plek 189 met een geschat vermogen van 265 miljoen euro. Frans reageert nuchter in het blad. "Zoals we in West-Friesland zeggen: mijn vrouw is niet weggelopen en ik ga nog elke dag naar de wc."
Frans van Gool van OTTO Work Force werd na een opleiding aan de tuinbouwschool een uitzendreus. Zijn vermogen wordt geschat op 250 miljoen euro. Verder in het blad de bekende namen die hun geld verdienden met friet (Gerard Kroef, Piet de Bruijne) en fruit (Jack Aartsen, Jan van den Heuvel). Het interview van laatstgenoemde met deze site wordt nog aangehaald, ook de foto van Adrie Murre van TOP die zijn rentree maakte in de Quote werd van onze site gehaald. Het zij ze vergeven. Jan van den Heuvel zal meer in zijn nopjes zijn met de foto, hierop lijkt hij namelijk tien jaar jonger.
Tuinbouw en toeleveranciers dan. Momenteel misschien een sector met zorgen, maar niet iedereen zit op zwart zaad. Zo wordt het vermogen van Piet Mazereeuw van Enza Zaden geschat op 660 miljoen euro, wat hem de 74e plek oplevert. Ook collega-veredelaars Anton van Doornmalen, Ben Taks, Lara Timmerman, Arwin Vriend, Annie en Margriet Beekenkamp en Simon Groot hebben zich in deze lijst genesteld. Daarnaast doen de duo's Iwan en Mark van der Knaap (Anthura), Gerrit en Peter Barnhoorn (Barnhoorn Flowers) en Marco en Jaco van Zijverden (Dutch Flower Group) van zich spreken. Verder een paar nieuwe toeleveranciers op de lijst.
De interesse van met name private equity in de hoogwaardige technische tuinbouwtoelevering bleef ook het rijkenblad niet onopgemerkt, vandaar voor het eerst de namen van Wouter Kuiper (Kubo), Hans van der Valk (Van der Valk Horti Systems) en Jan Pieter Dalsem (Dalsem) op de lijst, tussen de gevestigde namen als Peter en Paul Koppert, Piet Bakker en John van der Klugt.
Geen aparte notering, wel een speciale vermelding voor de 'vertical farmers' van Plantlab die 50 miljoen euro groeikapitaal scoorden.
In de aparte Familie top-50 een topnotering voor de gebroeders Kloosterboer die hun koel- en vrieshuizen verkochten aan Lineage. Of Klaas, Jack, Johan en Alex Kloosterboer er inderdaad 1 miljard euro voor vingen, is door een gebrek aan jaarstukken volgens Quote in ijzige nevelen gehuld. Ook hier zien we de zaadveredelaars en retailers weer op de lijst terugkomen. Het kan maar duidelijk zijn waar het geld verdiend wordt.
Last but not least vermelden we ook de retailers op de lijst nog maar even. Ze spreken misschien niet bij iedereen even veel tot verbeelding, maar hebben ongetwijfeld veel profijt gehad van de cash cow van hun winkel: de AGF-afdeling.