Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Biostimulanten en plantversterkers zijn geen wondermiddelen"

"Een veel gehoorde uitspraak van akkerbouwers wanneer wij beginnen te vertellen over onze plantversterker Hamerol: 'Vast weer zo’n wondermiddel. Ik heb al zoveel middelen geprobeerd waarbij mij van alles is beloofd. Ik geloof het allemaal wel. Doe mij maar chemie. Zolang ik daarmee nog mag spuiten, ga ik door' En ze hebben gelijk", volgens Max den Hollander van Plant Power Products.

"Er zijn in het verleden veel natuurlijke middelen verkocht met enorme (waardeloze) claims. Vaak een meeropbrengst van minimaal 20% tot 30% en ziekten die als sneeuw voor de zon zouden verdwijnen... Die tijd is nu gelukkig voorbij. De Wet & Regelgeving wordt ook voor biostimulanten en plantversterkers steeds strakker aangetrokken. En terecht! De werkzame stof in Hamerol is EU geregistreerd en toegelaten door Ctgb. Sprookjes bestaan niet, ook niet als ze een natuurlijke afkomst hebben."

Wat mogen akkerbouwers dan wel verwachten van plantversterkers en biostimulanten?
Volgens Plant Power Products moet simpelweg niet verwacht worden dat deze middelen de oplossing zijn voor alle problemen in de huidige en toekomstige akkerbouw. "Maar wel een deel van de oplossing. En zelfs een hele simpele. Hoe dan? Deze nieuwe middelen werken veelal preventief en maken de plant weerbaarder en vitaler. Hierdoor zijn deze beter bestand tegen ziekten, hitte en droogtestress. Hamerol bijvoorbeeld, versterkt het natuurlijk afweermechanisme van de plant. Bereidt de plant maximaal voor tegen aanvallen van bladschimmels. Net als bijvoorbeeld het Coronavaccin. Deze werkt ook preventief. Heb je eenmaal Corona, dan helpt een vaccinatie niet meer om de Corona te bestrijden. Daarvoor zijn er andere medicijnen nodig."

"Hetzelfde geldt er in de landbouw", vervolgt Max. "Zie biostimulanten en plantversterkers als het Coronavaccin en chemie als het geneesmiddel. Zodra de ziekten in het gewas zit gebruik je bij voorkeur chemie. Het spuiten met biostimulanten en plantversterkers heeft dan geen tot heel weinig effect. Chemie werkt curatief. Veelal onder alle omstandigheden. Of het nu warm, koud, droog of nat is, klei of zandgrond betreft. Met een slagingspercentage van 75-95% dat de ziekten stoppen en zich niet verder verspreiden."

"Je kunt biostimulanten en plantversterkers dus niet op dezelfde wijze inzetten als chemie. Het zijn twee verschillende gewasbeschermingsstrategieën. Een denkfout die wel vaak wordt gemaakt. Als je chemie wilt vervangen en dat willen we. Maak dan niet de denkfout dat je een biostimulant of plantversterker op hetzelfde moment in gaat zetten als de chemie. En dat je je spuitschema en gewasbeschermingsstrategie aanpast."

Vaak zie je in de praktijk, zo stelt Max, dat akkerbouwers bepaalde chemische middelen wel willen vervangen, maar de spuitstrategie niet willen aanpassen. "En ook dat begrijpen wij maar al te goed. Het oude middel was vaak goed te combineren met andere middelen die tegelijkertijd gespoten dienen te worden. Groeiremmers met fungicide bijvoorbeeld. Daarbij is extra rijden met de spuit ongewenst. Het brengt kosten met zich mee, is minder efficiënt en draagt niet bij aan de opinie van minder spuiten."

"Op hetzelfde moment als chemie zijn biostimulanten en plantversterkers alleen veel minder effectief. Met als gevolg dat de biostimulant of plantversterker vaak wordt af geserveerd als niet effectief. Ter vergelijk nog even de coronavaccinatie. Hoe kijk je er tegenaan als je pas een coronavaccin neemt op het moment dat het virus al in je huis is en de eerste mensen van je familie al besmet zijn?.. Als je het virus vervolgens krijgt, wie is er dan verantwoordelijk? Jij of de vaccinatie?"

Het moment van inzet van biostimulanten en plantversterkers is, zo stellen ze bij Plant Power Products, dus cruciaal. "Je mag ze niet vergelijken met de werking van chemische gewasbescherming en ook niet op gelijke wijze behandelen en toepassen. Onze ervaring met Hamerol is dat als je die vroeg inzet. In het jonge gewasstadium en of in de bodem. Bij het poten of zaaien. Op die manier krijg  je de beste resultaten. Het gewas wordt weerbaarder en vitaler en de kwaliteit van het eindproduct hoger."

"En de opbrengst? Vaak iets hoger, maar ook vaak gelijk aan de chemische standaard. Waarom? Omdat we in Nederland al vaak het maximale uit de bodem halen en de stikstofgiften nu nog steeds hoog zijn. Laten we streven naar een nieuwe gewasbeschermingsstrategie met gelijkblijvende opbrengsten. Die ons zover gaat brengen dat we de gewasbeschermingsdoelen in 2030 gaan halen."

Voor meer informatie:
Max den Hollander
Plant Power Products
+31 (0)6 5768 4652
[email protected] 
www.plantpowerproducts.nl 

Publicatiedatum: