Het zag er dit jaar alles behalve rooskleurig uit voor de uiensector, dat weet ook Heinz Düpmann, directeur van Düpmann. "De oogst was dit jaar zeer slecht, waardoor we op oogstverliezen van 20-25% moeten rekenen, met waarschijnlijk ook grote oogstverliezen in de rest van Europa. Dat ligt aan de ene kant aan het feit dat er van tevoren al 5-10% minder geplant is, wat in Nederland, Spanje, Duitsland en Polen het geval is. Aan de andere kant wordt de uiensector natuurlijk ook door de huidige crisis getroffen."
Contractopzeggingen, maar een goed zomerseizoen
"We kregen bovendien ondanks contracten met hogere prijseisen uit het buitenland te maken, omdat de leveranciers het zich financieel simpelweg niet meer konden veroorloven. Tenslotte had men over het algemeen op beter omzetten gehoopt. Zelfs in de vleesindustrie, waar wij ook aan leveren, zijn de prijzen extreem hoog, terwijl het barbecueseizoen merkbaar zwakker is begonnen dan in de voorgaande jaren. Maar we hebben wel op sommige gebieden bepaalde omzetten kunnen behalen. De zomer liep op zich echter goed, ook al waren sommige prijzen niet realiseerbaar."
Volgens Heinz vormt onder andere de door hitte veroorzaakte schade aan uien tegenwoordig het grootste probleem. "Ik denk dat velen zich er nog niet van bewust zijn dat de huidige situatie slechts een voorproefje is van dat wat nog komen gaat."
Geen voordelige alternatieven in zicht
Daarvan afgezien heeft Heinz vernomen dat men in Nederland 300.000 ton minder uien verwacht. "Ik ken bedrijven die dit jaar uien uit Egypte opkopen. Sommige klanten zijn bovendien overgestapt van diepvriesuien uit Polen naar gedroogde uien uit India. Wij staan zelf op het punt om uien uit China af te nemen. Wat vaststaat is dat er momenteel geen voordelige alternatieven zijn."
In 2019 konden er nog uien uit Kazachstan, Oezbekistan en uit Oekraïne af worden genomen. Maar vanwege de oorlog is Oekraïne één van de afnemers van Polen. "Uien worden internationaal verhandeld. In slechte jaren koopt men dan ook graag weleens uien uit China of Egypte. De containerkosten zijn echter aanzienlijk hoger dan in 2019, waardoor China nu in geen geval een aantrekkelijke marktspeler is. Uien uit China zijn echter noodzakelijk om een bepaalde planningshoeveelheid met een bijbehorende prijszekerheid te kunnen garanderen", zegt Heinz.
In sommige gevallen 40-50% minder oogst in Polen
Diepvriesuien worden voor 95% uit Polen afgenomen, weet Heinz. Maar men vreest dat er in november geen uienaanbod uit Polen meer te krijgen is. "Momenteel staan er nog plantuien en enkele probleempartijen tot eind oktober ter beschikking. Daarna volgt er echter een groot bij de zaaiuien, waarvan de oogst dit jaar in Polen 40-50% kleiner uitvalt. Vanaf november begint dan het grote pokeren. Bovendien gaat het om zeer kleine uien, die hierdoor zeer lastig te schillen zijn. Het aanbod wordt zienderogen kleiner." Daarom wordt er niet alleen op tekorten gerekend, maar ook op complete uitval.
Solidariteit tussen leveranciers en klanten
Heinz moest zijn eigen verkoopprijzen met 40% verhogen, wat door zijn klanten aanvaard werd bij een gebrek aan goede alternatieven, maar ook uit solidariteit naar elkaar. "In moeilijke jaren is de solidariteit tussen leveranciers en klanten nog beter dan normaal. Deze crisis kan immers ook alleen maar samen overwonnen worden", aldus Heinz.
De vraag is weliswaar stabiel, maar men is wel onzeker over de nabije toekomst. "Een klant van ons is een producent van Duitse frikadellen, die met gas geproduceerd worden. Hij heeft in sommige gevallen te maken met een prijsverhoging van 20%, waarvan slechts 5% daadwerkelijk doorberekend kan worden. Veel klanten van ons moeten al terugvallen op hun reserves. Crisisjaren zijn op zich niets nieuws in de uiensector, maar dit jaar komen er nu eenmaal verschillende problemen samen."
Oproep aan de politiek
"We hebben in principe elke week een nieuw risico op tafel liggen. Als je naar de gasheffing kijkt, moet je zeggen dat wij vanuit de politiek geen fatsoenlijke randvoorwaarden krijgen en de gehele middenstand vrijwel in de steek wordt gelaten. De politiek kan zeker niet overal een antwoord op vinden, maar wat betreft de kerncentrales had men in ieder geval eerder kunnen reageren. Want de huidige situatie leidt simpelweg tot teveel onzekerheid. Afgezien van problemen bij uien, worden ook paprika's zwaar getroffen als je kijkt naar de grote misoogsten in Spanje en Turkije," merkt Heinz tot slot op.
Voor meer informatie:
Heinz Düpmann
Düpmann GmbH & Co. KG
Am Teuto 18
D-33829 Borgholzhausen, Duitsland
Tel: +49 54 25 / 9 32 46 21 00
[email protected]
www.duepmann.de