Terwijl de markten reageren op de grootste Britse belastingverlagingen in 50 jaar, is het pond gezakt naar een laagterecord ten opzichte van de dollar.
De waarde van het Britse pond is gedaald met bijna 5 procent naar een waarde van 1,035 dollar bij de opening van de beurzen in Azië op 26 september. De reden voor de daling is het nieuwe controversiële pakket met belastingverlagingen van de Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng, zo schrijft BNR.
Kwarteng heeft meer belastingverlagingen beloofd bovenop een pakket van 45 miljard pond dat hij vrijdag aankondigde, in de verwachting dat de leningen sterk zullen stijgen. Ook de kosten van Britse overheidsleningen bleven maandag stijgen.
Als het pond zo laag blijft ten opzichte van de dollar, zal de invoer van in dollars geprijsde grondstoffen, waaronder olie en gas, duurder worden. Ook andere ingevoerde goederen zouden aanzienlijk duurder kunnen worden, waardoor de inflatie, die al het hoogste punt in decennia heeft bereikt, nog verder zal toenemen.
Ook bestaat de vrees dat de plannen van de regering om belastingen te verlagen en miljarden te lenen de hoge inflatie zullen aanwakkeren en de Bank of England zullen dwingen de rente nog verder te verhogen. Hierdoor zouden de maandelijkse hypotheekkosten voor miljoenen huiseigenaren stijgen.
Een daling van het pond zal ook gevolgen hebben voor de financiën van huishoudens; als het pond minder waard wordt, stijgen de kosten van de invoer van goederen uit het buitenland. Omdat bijvoorbeeld olie in dollars wordt geprijsd, kan een zwak pond het tanken van benzine duurder maken. Gas wordt ook in dollars geprijsd.
Het Verenigd Koninkrijk importeert veel goederen en voedsel en door een zwakke munt krijg je, wat valutaspecialist Joost Derks in een artikel van BNR, een 'geïmporteerde inflatie' noemt, die eigenlijk weer een soort prijsspiraal oplevert. Voor Nederlandse bedrijven die zaken doen met het Verenigd Koninkrijk is het ook slecht nieuws; wie in ponden betaald wordt, wordt 4 tot 5 procent armer in vergelijking met vorige week. "Dat is natuurlijk serieus."
Bron: bbc.com
Foto: Dreamstime.com