De heer M.B. Nieuwenhuijse is in 1982 voor zichzelf begonnen. Daarvoor was hij in de zaak van zijn broers, maar hij wilde liever voor zichzelf werken. Hij zag een gat in de verpakkingsmarkt en legde zich toe op het kleinverpakken van uien.
De thans [1988] 39-jarige Rien begon in een ruimte van het oude bedrijf Jonika waar hij eerst mede-directeur van was. Maar na een half jaar vertrok hij naar het huidige pand. De uien worden gesorteerd ingekocht. Deze komen
in grote kisten aan. De aankoop geschiedt hoofdzakelijk bij collega's in de regio. "We begonnen met een productielijn en hadden een productie van ca. 70 ton per week, maar als we lange werkdagen maakten haalden we 100 ton. Nu hebben we vier lijnen opgesteld, waardoor we een productie van 250 tot 300 ton per week hebben. Wij verkopen hoofdzakelijk uien in kleinverpakking, maar we draaien ook voor derden. Voor veel collega's zijn de investeringen te groot en hebben zij er te weinig werk voor, zodat zij voordeliger bij ons kunnen kleinverpakken. De collega's brengen dan hun uien. Deze worden nog eens extra nagelezen, zodat we er zeker van zijn, dat we een goed product afleveren. De uien, de minder goede en de slechte die we er uitgehaald hebben, krijgt de opdrachtgever terug. Hieruit kan hij dan gelijktijdig opmaken welk product hij afgeleverd heeft," aldus Rien.
De heer Nieuwenhuijse
"Door deze werkwijze in de regio Oost-Zuid-Beveland kan er efficiƫnt gewerkt worden en kan er een vuist gemaakt worden tegen de grote collega's. Voor de uienhandelaren zijn we dus een interessante schakel. Als een collega morgen 50 ton kleinverpakking in kilo's nodig heeft kan dat. Bij ons kan veel. Ik heb nog nooit nee verkocht," zegt Rien.
"Per jaar werken we tien tot elf maanden in de Hollandse uien. Vroeg in het voorjaar doen we ook al Poolse en later Nieuw-Zeelandse, Australische en daarna uien uit de Camargue en de Pfalz. Na januari wordt de vraag naar importuien al groter. Zelf moeten de Nederlanders met een beter product op de markt komen. We moeten het vertrouwen bij onze afnemers herwinnen. Inclusief het rooien moet de gehele bewerking anders worden. Het gaat in Nederland te massaal. Het prijsverschil tussen de Hollandse en de Australische is thans ongeveer een gulden per kilo en dat verschil is veel te groot."
Vier Affeldt machines voor de kleinverpakking
De grote ruimte waar Rien Nieuwenhuijse thans in zit is nu al te klein. "We bouwen nu een ruim pand met een totale oppervlakte van 700 m2. In totaal hebben we 1200 m2 grond aangekocht. In deze grote ruimte kunnen we straks heel wat gemakkelijker werken. Over enkele weken hopen we te verhuizen," aldus Rien Nieuwenhuijse. Met de verhuizing gaan de vier nieuwe Affeldt machines mee. Het pakstation verhuist van Waarde naar het dichtbij gelegen Oostdijk.
In juli hoopt M.B. Nieuwenhuijse dit pand te verlaten
Bron: Primeur 16 - Jaargang 2 - 6 mei 1988