Tholen - Zo hot de uienmarkt momenteel is, zo heet was het gisteren ook op de Landelijke Uiendag. Toch was het voor telers, verwerkers en andere geïnteresseerden uit de uiensector geen belemmering om naar de landelijke uiendag te komen. Zo'n 1.500 bezoekers gaven acte de présence en daarmee was het weer een mooie opkomst. Organisator Luc Remijn van Delphy / UIKC noemt de opkomst dan ook boven verwachting.
Uienontbijt
Voor de vroege vogels stond er om 8.00 uur al een uienontbijt gereed. Onder leiding van uienteler en LTO-bestuurslid Joris Baecke werd er gediscussieerd over het meten van duurzaamheid, de stijgende productiekosten, het krappe middelenpakket en de houdbaarheid van het huidige akkerbouwmatige teeltsysteem. Sprekers waren Jeroen Weststrate (GroentenFruit Huis), CDA-Europarlementariër Tom Berendsen en Jaap Bond, de voorzitter van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. Ook werd de zaaiuienrassenlijst voor 2023 gepresenteerd
Inge Ribbens, Jeroen Weststrate (beide GroentenFruit Huis), CDA-Europarlementariër Tom Berendsen, Jaap Bond, de voorzitter van Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en panelleider Joris Baeke
Jeroen Weststrate van GroentenFruit Huis gaf een toelichting op de ontwikkelde Horti Footprint om de milieu-impact te meten. "De vraag naar duurzaamheidsinformatie stijgt explosief, maar we zien dat de discussie in veel gevallen wordt gevoerd op basis van emotie en onderbuikgevoel. Daarom wilden we de milieudoelstellingen meetbaar maken. De Europese Commissie heeft hier met haar PEF-methode een veelbelovend raamwerk voor aangereikt. Zo werd de milieu-impact van 1 kg zaaiuien met bestemming Indonesië onderzocht. Hieruit bleek dat teelt, transport en bewaring verantwoordelijk zijn voor 80% van de totale milieu-impact. De positieve noot voor de uiendeelnemers, van de tot nu toe onderzochte producten bleek de ui met stip het product met de laagste footprint.
Een verkoelend ijsje bij PPA: Rinus Geluk, Hans Vogelaar, Rogus Vonk, Siem Beers, Jan van Strien en Kees Broersen
Na het ontbijt konden de bezoekers hun lol op op de infomarkt en bij de proeven. Veel aandacht was er voor de weerbaarheidsproeven. Zo bleek de fusariumdruk bij de uienteelt met de proeven op de verhoogde bedden en aardappelruggen een stuk lager te zijn. De tripsdruk vormt een grote uitdaging voor de uientelers. "Als de groei niet meer in de uien zit, blijkt het - ondanks de middelen die we nog tot onze beschikking hebben - onmogelijk om de uien helemaal vrij te krijgen van de trips", constateert Luc Remijn.
Fertigatieproef toegelicht
Ook de opbrengsten van de fertigatieproeven konden op de nodige interesse rekenen. Want hoewel de uien op het moment goed geld opbrengen, zijn de opbrengstverschillen ook bijzonder groot. "En dan blijkt het dat als je water blijft geven in een enorm droog jaar, dat je toch enorme kilo's boven water kunt toveren", zo vatte Luc Remijn de proeven samen. Hij verwacht dat dit jaar de uienopbrengsten toch tegen zullen vallen. "We moeten steeds een beetje naar beneden bijstellen. Ik verwacht dat we krap de 1,2 miljoen ton halen."
Natuurlijk was de uiendag ook weer een uitstekend moment om bij te kletsen. Naast de traditionele mosselen bij Delta Gigant vonden ook de hamburgers, haring, ijs en frietjes gretig aftrek. Dat konden uiteraard ook de boerenkinderen wel waarderen, die door de vakanties in het zuiden meegekomen waren. Al met al blijft de Landelijke Uiendag duidelijk in een behoefte voorzien. Volgend jaar wordt deze dag een keer niet op de laatste donderdag van augustus, maar een week eerder gehouden, namelijk op 24 augustus.