De laatste week heerst de zon en warmte weer over Nederland en België. Deze donderdag is het neerslagkort gemiddeld in Nederland 280 mm, zo meldt Weer Online. Sinds 1906 is het op 25 augustus slechts drie keer droger geweest. De buien van komende nacht en morgen zijn hooguit een druppel op de gloeiende plaat. Volgens de huidige verwachting stijgt het neerslagtekort eind komende week naar ruim 300 mm. Slechts in vijf jaar sinds 1906 was het neerslagtekort op enig moment in het groeiseizoen groter dan 300 mm.
De gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé trekt aan de alarmbel in verband met het droogtebeleid in Vlaanderen. Dit meldt Vilt. Volgens de gouverneur wordt er te lang gewacht met ingrijpende maatregelen. "Dat is niet enkel nodig om in te grijpen op vlak van droogte, het is ook belangrijk dat iedereen begrijpt dat dit een zeer ernstig en dringend probleem is", klinkt het. Het Algemeen Boerensyndicaat vraagt dat de Vlaamse droogtecommissie vandaag al beslist om ook burgers droogtemaatregelen op te leggen. "Er moet een signaal komen om niet-essentieel waterverbruik te stoppen. Wat er nog beschikbaar is, moeten we op een verstandige manier gebruiken", zegt voorzitter Hendrik Vandamme aan VRT.
Onderwijl bepleit de Belgische belangenorganisaties voor de groenten- en aardappelverwerkende industrie, Vegebe en Belgapom, bij de Droogtecommissie in België dat de voedingssector als essentiële sector ontzien moet worden wanneer de productie van de industrie moet worden stilgelegd of teruggeschroefd bij aanhoudende droogte, zo meldt Vilt. Het is vooral een uitspraak van professor Patrick Willems in de media die de belangenorganisaties zorgen baart. Hij stelde dat de West-Vlaamse fabrikanten van diepvriesgroenten één van de sectoren kunnen zijn waar de productie mogelijk afgeschakeld moet worden als de droogte aanhoudt.
Door de aanhoudende droogte wordt het steeds moeilijker om het beschikbare zoete water goed te verdelen in Nederland, zo meldt Unie van Waterschappen. Op grote schaal worden tijdelijke pompinstallaties ingezet om de wateraanvoer naar regionale watersystemen zo goed als mogelijk in stand te houden. Ook worden verschillende maatregelen genomen om de peilen hoog te houden, bijvoorbeeld door gezuiverd rioolwater in te zetten.
De bestrijding van schurft in fruitgewassen wordt moeilijker als het aantal weersextremen toeneemt. Dat stelt adviseur Stijn van Laer van Fruitconsult. Dit bericht Nieuwe Oogst. Van Laer noemt schurft de belangrijkste schimmelziekte in de appelteelt. "Als er schurft op de appels zit, heeft dat rechtstreeks gevolgen voor de opbrengst. Daarom moeten we kijken naar de meest optimale en efficiënte bestrijdingsmethode."
Het uitzonderlijke droge en warme weer in grote delen van Europa zorgen voor fors lagere opbrengstverwachtingen voor zomergewassen in Europa. Dit blijkt uit het maandelijkse Mars-bulletin van het meteorologisch instituut Joint Research Centre (JRC), zo schrijft Nieuwe Oogst. Daarentegen waren de omstandigheden de afgelopen tijd juist wel gunstig voor de oogst van wintergewassen. De opbrengstverwachtingen van deze gewassen waren ten opzichte van het vorige Mars-bulletin zelfs naar boven bijgesteld.