Door de aanhoudende droogte vrezen landbouwers voor een magere oogst. Het lagere aanbod dreigt de voedselprijzen weer te doen stijgen. “Als de droogte nog twee weken aanhoudt, dan zullen we op de wereldmarkt belangrijke gevolgen noteren”, zegt landbouweconoom Xavier Gellynck, zo meldt het Belgische Nieuwsblad. "Ik ben bijna zeker dat de helft verloren is", aldus teler Bart Loncke.
Sommige landbouwers zien hun teelt zelfs volledig verloren gaan. Dit schrijft Focus-WTV. Zo is de bonenoogst van landbouwer Johan Vanneste uit Hooglede nu al waardeloos omdat hij niet kan oppompen: "Als je water doet komen naar hier voor bonen, dat kost u teveel per hectare. Je moet dan nog mogen! We moeten naar de vaart gaan, naar bevaarbare waterlopen gaan en dat kost teveel geld om te brengen naar hier volgens dat je verdienste hebt aan de bonen." Niet alle telers hebben de middelen om voortdurend water op te pompen langs kanalen.
Appels, peren en druiven doen het goed, maar extreem weer maakt komende maanden wel ‘spannend’, zo bericht AD. Het is ieder jaar weer een verrassing wat er met de oogst gaat gebeuren, volgens teler Cees Masteling. "Ieder jaar zie je wel verschillen. Vorig jaar was er een kleine appel- en perenoogst, dus dit jaar is er logischerwijs een grote oogst, want dan zijn de bomen weer wat sterker en geven ze iets meer vrucht. De laatste paar jaar zien we wel dat de opbrengsten wisselend zijn, dat heeft ook te maken met de weersomstandigheden in het voorjaar. Dat is altijd wel spannend voor ons, want het is toch ons inkomen."
"Weet je. Ik roep niet zo snel dat de schade groot zal zijn. In december weten we het. Ons product ligt buiten en is dus weersafhankelijk. Maar je merkt dat het niet kunnen beregenen niet goed is", aldus een sombere André Slootmaker, woordvoerder van de Zeeuwse boeren tegen Wereldregio. Zeeland is momenteel de droogste provincie van Nederland. Vanwege de extreme droogte stelde waterschap Scheldestromen eerder een verbod in voor het onttrekken van oppervlaktewater. Het waterschap verwacht dat het verbod langere tijd van kracht blijft omdat er een flinke hoeveelheid neerslag nodig is om het watertekort op te lossen. Het onttrekken van grondwater is nog wel toegestaan.
Hittegolf
Ondertussen is de eerste regionale hittegolf van dit jaar een feit. Dit meldt Weer Online. Om 11:30 uur werd het in Hupsel (De Achterhoek) 30,1 graden en daarmee is aan de definitie van een hittegolf voldaan. Voor een hittegolf moet het vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 30 graden of meer. In De Bilt komt het morgen tot een officiële hittegolf.
Het was dit jaar al vaker heet zomerweer, maar aan de criteria voor een hittegolf was tot vandaag nog nergens voldaan. Zelfs de periode rondom de zeer hete 19 juli, met in Maastricht maar liefst 39,5 graden, leverde geen hittegolf op.
De regionale hittegolf in Hupsel (De Achterhoek) begon maandag. Vervolgens werd het vanaf woensdag dagelijks tropisch warm. Vandaag en dit weekend zullen steeds meer plaatsen aan de definitie van een hittegolf voldoen. Op sommige plaatsen begon de hittegolf zondag al.
Arcen koploper hittegolven deze eeuw
Hittegolven komen landinwaarts veel vaker voor dan in de kustgebieden. Zo kwam het deze eeuw in Amsterdam (meetstation op Schiphol) tot slechts 7 hittegolven en op Vlieland en Terschelling werd nog maar 1 hittegolf geregistreerd. Weerstations in bijvoorbeeld Brabant en Gelderland noteerden deze eeuw tot dusver 12 tot 20 hittegolven. De koploper in ons land in het Limburgse Arcen. Hier kwam het tot dit jaar al 25 keer tot een hittegolf sinds 1 januari 2000.
Hittegolven de afgelopen jaren
De laatste regionale hittegolf dateert van half juni 2021. In Limburg en delen van Brabant werd toen een hittegolf genoteerd.
In 2020 kwam het tot meerdere hittegolven. In Arcen, Limburg werd dat jaar zelfs aan de voorwaarden voor een superhittegolf voldaan. Ook in juli 2019 kwam het regionaal tot een superhittegolf.
Voor een superhittegolf liggen de criteria vijf graden hoger dan voor een hittegolf. Van een superhittegolf is dus sprake bij vijf dagen op rij tenminste 30 graden en op drie dagen daarvan moet de temperatuur stijgen naar 35 graden of meer. De kans dat het nu tot een superhittegolf komt is erg klein. Waarschijnlijk weet de temperatuur niet zowel vandaag, morgen als zondag lokaal 35 graden te bereiken.
Amper regen en hoge temperaturen: hoe Europa uitdroogt
Bijna heel Europa is uitgedroogd, zo laat NRC door middel van verscheidene grafieken zien. Het gebrek aan water komt niet alleen door een gebrek aan neerslag. Ook door de langdurige hitte op een groot deel van het continent droogde een groot deel van de bodem uit: het aanwezige vocht is verdampt en er is niets bijgekomen.