Tholen - Niet alleen buiten is het heet, ook de uienmarkt vertoont hete trekjes. "De afgelopen weken was de markt van vraag en aanbod redelijk in balans. Nu Senegal aan de markt kwam en er vanaf woensdag niet geoogst kan worden, vertoont de markt schaarse trekjes", constateert inkoper William Nannes van J.P. Beemsterboer Food Traders uit Warmenhuizen.
"De baalprijzen van de plantuien zijn inmiddels gestegen naar een niveau rond de 31-32 cent. Of we dat volhouden weet ik niet, dat hangt ook van de temperatuur en regenval af. Als we volgende week wel volop kunnen oogsten en ook de zaaiuien gerooid worden, zal de beschikbaarheid wel een stuk beter worden", verwacht William.
Hij vindt het lastig om een voorspelling te doen over het seizoen. "Telers maken al snel een optelsommetje dat er minder Nederlandse uien zijn, dat de export de laatste jaren als een trein is gelopen en dat de kosten hoger zijn, dus dat moet leiden tot een hoog prijsniveau, maar ook de vraagkant moet dat aankunnen. En de afgelopen jaren is ook gebleken dat een te hoog prijsniveau een remmend effect op de export heeft."
"De grote vraag is namelijk wie de hoge prijs kan betalen. Bestemmingen waar uien basisvoedsel is zullen zeker - in meer of mindere mate - uien blijven kopen, maar er zullen bij een hoge prijs ook bestemmingen op zoek gaan naar alternatieven. Wij verwachten dat bepaalde - armere Afrikaanse - landen minder uien zullen importeren, omdat mensen ze simpelweg niet kunnen betalen", verwacht William.
"Ook zullen landen kijken naar alternatieven, denk aan Chinese, Turkse en Spaanse uien. Zij weten inmiddels ook hun weg naar onze exportbestemmingen zoals het Verre Oosten en Afrika te vinden. Al met al zijn er nog veel onzekerheden, te beginnen met wat er allemaal van het land komt."
Voor meer informatie:
William Nannes
J.P. Beemsterboer Food Traders
+31 (0)22 639 6408
[email protected]
www.beemsterboer.nl