Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

'Mijn ouders halen er plezier uit omdat ik er plezier uithaal’

De vuurdoop voor Alex! Mede dankzij het Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma (JOOP) is Alex van Erp gestart met het telen van uien. Hij vertelt je graag hoe het hem bevalt om nu voor het eerst zijn eigen gewassen te telen.

Alex van Erp (19), Midwolda
Melkveebedrijf met zijn ouders met 190 koeien
85 ha gras, 18 ha mais, 4 ha uien
3e jaar opleiding Akkerbouw

Het zijn niet alleen maar koeien die het landschap rond de boerderij van familie van Erp in Midwolda kleuren, inmiddels staat er ook 4 hectare uien tussen. Jonge ondernemer Alex (19) is vol energie gestart met deze akkerbouwtak. “Het gaat super, er zit echt vooruitgang in”, begint Alex enthousiast. “Het eerste jaar is het nog wat meer zoeken. Ik kijk dus veel naar andere akkerbouwers en soms ben je net te vroeg of te laat. Het is nog een beetje aftasten, maar ik heb er veel plezier in.”

Goed kijken
Alex sloot zijn JOOP-traject in november 2021 af met de bestelling van zijn uienzaad. Eind maart gingen de uien de grond in. Helaas was de opkomst matig, de uien hadden moeite om door de harde korst heen te komen. “We hebben beregend om alle uien door de korst te laten breken”, vertelt Alex, die hierdoor te maken krijgt met een tweestandig gewas. “Dit maakt de onkruidbestrijding best lastig, omdat een deel van de uien al wel door de korst was en een deel niet. Dan heb je twee verschillenden standen op je perceel”, legt hij uit. Inmiddels zit de onkruidbestrijding erop en staat alleen handmatig het laatste onkruid weghalen nog op de planning. “Volgend jaar ga ik dat anders doen, dus goed kijken of ik die tweewassigheid eronder krijg.” De kunstmest ligt er inmiddels op, nu blijft het vooral goed kijken en controleren op plagen of ziektes. In september hoopt Alex zijn eerste uien te rooien.
 
Experimenteren met lokale afzet
Alex heeft nog geen contract voor zijn uien afgesloten, maar al veel gesprekken gevoerd. “Ik ga ook zelf lokaal wat zakken afzetten. Na verloop van tijd gaat dat lopen, of niet. Dan probeer ik dat het tweede jaar nog eens. Dan weet je ook of dat zin heeft en anders stop ik er weer mee.” Stilzitten, daar is Alex niet zo van. “Nu kijk ik alvast naar volgend jaar, wat wil ik dan? Nog wat meer uien of toch aardappels erbij?”, zo denkt de gedreven Alex alvast weer vooruit. Rustig blijven, dat is iets wat Alex heeft meegenomen uit zijn Jonge Ondernemers Ontwikkel Programma. “Soms eerst even kijken en dan pas reageren. Dus bij onkruid niet gelijk in paniek raken. Eerst even rustig kijken, wat kan ik, wat kan er niet en hoe ga ik dat doen? En dan pas handelen.”

Bouwen aan nieuw netwerk
“Bij een nieuwe tak komt een compleet nieuw netwerk kijken. Het is mooi om te zien dat Alex daar al mee aan het bouwen is”, vindt Hans Grootens van Exlan Advies. Als ondernemerscoach heeft hij het JOOP-traject bij Alex begeleid. “Wat ik mooi en krachtig vind bij familie van Erp, is dat Arjan en Saskia, de ouders van Alex, vertrouwen hebben in wat Alex doet. Ik kom dat vaak anders tegen bij boeren, waar een zoon zich veel meer moet bewijzen.” Iets dat Alex ook merkt. “Mijn ouders vinden de akkerbouwtak leuk, omdat ik het leuk vind. Zij halen er plezier uit, omdat ik er plezier uithaal.” Een prachtig voorbeeld van een fijne samenwerking tussen ouders en opvolger!

Benieuwd waarom Alex JOOP is gaan volgen? Dat lees je hier.

Bron: Agrifirm

Publicatiedatum: