In een modelgebaseerde scenariostudie hebben onderzoekers van Wageningen Economic Research de middellangetermijneffecten van de oorlog in Oekraïne op de landbouwproductie, de handelsstromen, de marktprijzen en de voedselzekerheid gekwantificeerd. Voor de Europese Unie zijn de gevolgen voor de voedselzekerheid zeer gering, concluderen de onderzoekers.
De scenario’s die zijn doorgerekend richten zich op de mogelijke gevolgen van de macro-economische gevolgen en de gevolgen voor de landbouwproductie in Oekraïne, de gevolgen van handelssancties tegen Rusland, en de daarmee samenhangende hogere energieprijzen. Vanuit het oogpunt van de voedselzekerheid kan worden geconcludeerd dat er op mondiaal niveau voldoende voedsel is, maar dat hogere voedselprijzen een probleem kunnen worden voor een deel van de bevolking dat een laag inkomen heeft en een groot deel van zijn voedsel aan granen besteedt.
Voor sommige landen die sterk afhankelijk zijn van de invoer van Oekraïens en Russisch graan, zoals Egypte, Turkije en het Midden-Oosten, zal de beschikbaarheid van voedsel enigszins onder druk komen te staan. Voor de Europese Unie zijn de gevolgen voor de voedselzekerheid zeer gering, aangezien de beschikbaarheid van voedsel in de Europese Unie geen probleem is.
Wageningen Economic Research maakte het rapport in opdracht van het ministerie van LNV. Het hele rapport is hier te lezen.
Bron: Rijksoverheid