Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage

Gevolgen verstoorde toeleveringsketens besproken tijdens Primoris studiemiddag

Tholen - Primoris Belgium, gespecialiseerd in voedselanalyses, organiseerde dinsdag 14 juni een studiemiddag voor alle geïnteresseerden in de sector. Onderwerp van de dag was 'Een verstoorde supply chain: waar moet u rekening mee houden?' In Nazareth ontving het lab de gasten voor een kijk vanuit verschillende invalshoeken naar deze problematiek.

Klik hier voor de fotoreportage

Carine De Clercq, directeur van Primoris, beet het spits van de studiemiddag af met een welkomstwoord voor het toegestroomde publiek. Zij gaf aan blij te zijn om elkaar weer te kunnen ontmoeten voor een studiemiddag en gaf een overzicht van de wereldwijde problemen, die de toeleveringsketen verstoren. Problemen als de coronapandemie en een oorlog in Oost-Europa. "Problemen die de hele sector raken en waarmee omgegaan zal moeten worden."

Vervolgens werd het woord overgedragen aan Veerle Van der Sypt, onder andere im- en exportmanager bij FVPhouse. Zij ging in op aspecten waar rekening mee moet worden gehouden bij een verstoring van de productieketen en welke uitdagingen daarbij komen kijken. "Zo kunnen zich logistieke problemen voordoen; organisatorisch, zoals de beperkte mogelijkheid om producten ergens te krijgen en vertragingen, maar ook economisch, zoals de stijgende kostprijs van containers en luchtvracht. Verder wordt men geconfronteerd met douaneformaliteiten en complexe regels rond invoerrechten, waar rekening meer gehouden moet worden."

Ten tweede moet worden gekeken naar het aspect van voedselveiligheid. Aan welke wetgeving moeten de producten voldoen bij import of export, wat is de origine van een product en de wetgeving qua gewasbescherming aldaar en wat is de volume van consumptie van een bepaalde productgroep? "Dit alles moet meegenomen worden in de risicoanalyse", stelt zij.

Ten derde, stelde Veerle, dat het aspect van etikettering in de gaten gehouden moet worden. Hierbij werd het voorbeeld van het recente tekort aan zonnebloemolie aangehaald. "Dit zorgt voor een plotse omschakeling, waardoor een brede aanpak tussen sectororganisaties vereist is om te kijken naar (tijdelijke) alternatieven en mogelijkheden." Ten slotte richtte ze haar pijlen op (fyto)sanitaire regelgevingen inzake de markttoegang met import en export. Verstoringen in de markt zorgt voor de zoektocht naar nieuwe markten met andere regelgeving, waar op gelet moet worden. Een positief punt was, zo vertelde ze, dat door een probleem als de Covid-pandemie digitalisering in een stroomversnelling is gekomen.

Klik hier voor de fotoreportage

Hans Braeckman, van Primoris Belgium, nam vervolgens het woord. Hans ging in op hoe productieketens verstoord kunnen worden. "Deze verstoringen hebben de nodige effecten op residuanalyses", zo stelde hij. "De primaire productie komt onder druk te staan, waardoor lagere kwaliteit aanvaardbaarder wordt. Contaminanten kunnen daardoor frequenter voorkomen bij producten." Door de verstoring zullen er nieuwe relaties aangegaan moeten worden, waarbij het vertrouwen ook weer moet groeien. "We worden bovendien geconfronteerd met producten van nieuwe origines en nieuwe wetgevingen. Er moet daardoor door bedrijven kritisch gekeken worden naar staalnameplannen en analyseplannen."

Na de pauze, waar gretig gebruik werd gemaakt van de netwerkmogelijkheden, gaf Bram Miserez van Ciboris een presentatie van meer technische aard. Hij ging in op de detectie van voedselfraude. Er wordt door Ciboris, de onderzoekstak van de Primoris Groep, onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om voedselfraude te detecteren. "Fraude wordt ingegeven door 3 elementen. Het moet ten eerste mogelijk zijn, er moet een duidelijke motivator zijn en de controlemogelijkheden moeten zo beperkt mogelijk zijn. Haperende toeleveringsketens werken deze elementen in de hand." Door middel van verschillende technieken, zoals fingerprint analyse, liet Bram vervolgens met cases zien hoe fraude gedetecteerd kan worden. Denk hierbij aan fraude, zoals verdunnen door vermenging, waardoor het goedkoper is voor de producent. 

De afsluitende presentatie werd gegeven door Christophe Keppens van de FAVV. Hij besprak het overzicht van de resultaten residumonitoring van de FAVV over 2021. Christophe legde uit op welke manier er controles worden uitgevoerd. Bij Controles wordt gekeken naar onder andere de MRL (maximale residu limiet). Onder groenten, fruit en granen was er sprake van bijna 96 procent conformiteit onder de gecontroleerde monsters. Hierbij haalde Christophe ook nog het rapport van PAN Europe aan. Volgens hem keek dit rapport naar elke residu op een bepaald product. "Dit product is echter pas schadelijk als de MRL overschreden wordt. Dan hoeft men zich eventueel pas zorgen te maken over gezondheidsproblemen. Dit is echter in zeer weinig gevallen van toepassing, waardoor er zeker geen sprake is van een residuprobleem bij Belgische producten."

Al met al was de organisatie tevreden met de studiemiddag. Carine sloot de collegemiddag af, waarbij velen zich voor even weer terug in de schoolbanken zagen. De tientallen bezoekers hadden de nodige bagage om mee naar huis te nemen. Zo bleek ook uit de Q&A, waarbij de presenterende gasten nog bestookt werden met vragen. Het afsluitende woord was aan Bruno De Meulenaer, voorzitter Ciboris en hoogleraar aan de University Ghent. Hij gaf een samenvatting van de besproken stof, waarna hij iedereen uitnodigde voor de afsluitende borrel. 

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Primoris Belgium
Technologiepark 90
9052 Zwijnaarde
+32(0)933 010 10 
[email protected]  
www.primoris-lab.com