Tholen - Normaal ontmoet uienverwerkend- en exporterend Nederland elkaar altijd begin december in Van der Valk Dordrecht tijdens de ledenvergadering van het Comité Ui van GroentenFruit Huis. Dat was de afgelopen twee jaar door de toen geldende coronamaatregelen niet mogelijk en daarom werd donderdag 12 mei voor het eerst een voorjaarseditie gehouden. Wellicht zorgde de rustige tweede seizoenshelft voor een grotere opkomst, want die was met ruim 80 aanwezigen groter dan ooit.
Klik hier voor een uitvergroting
En er waren meer extremen, zo constateerde voorzitter Gijsbrecht Gunter in zijn openingsspeech. "Extreme droogte, soms extreme nattigheid, een extreem hoge export, maar tegelijkertijd ook een extremer verschil tussen de eerste en tweede seizoenshelft en een extreme sorteercapaciteit. 50.000 ton uien exporteren in een week is geen uitzondering meer, maar we hebben die sorteercapaciteit ook in weken dat we 16.000 ton draaien. Dat leidt er dit seizoen helaas ook toe dat er heel weinig wordt verdiend. We beconcurreerden elkaar eerst vooral op de exportmarkten, maar tegenwoordig doen we dat ook fors aan de inkoopkant. Plat gezegd: Als je over uien wil beschikken moet je er teveel voor geven en als je wat wil verkopen, moet je onder de ander door en dat lijkt structureel te worden. We mogen trots zijn op onze recordexport, maar het verdienmodel kan nog wel een duwtje in de rug krijgen. We zullen met z'n allen moeten nadenken over nieuwe, flexibele concepten om dit mogelijk te maken."
Een bedankje aan de noteerders: Boudewijn Jansen, Jan Boone, Wim Mol, Wim Waterman (voor Remko Wils), Werner Verschueren en Piet van Liere (voor Arjan van Raamshorst)
Lichtpuntjes waren er ook te melden. Zo zijn Colombia en Vietnam weer open voor Nederlandse uien. Voor komend seizoen wordt een daling van het uienareaal verwacht. Hoe veel lager die uitvalt, zal in juni door het CBS bekend worden gemaakt, waarin ook voor het eerst het areaal voor de gele en rode uien apart wordt meegenomen. Ook vertelde Gijsbrecht dat er deze week een eerste voorstel voor het ketenbrede uienonderzoek Uireka 3.0 is ingediend bij het ministerie. Tijdens een interactieve online quiz met aansluitende discussie passeerden onderwerpen als Fandango Fusarium, MH, de logistieke situatie, GLN-nummers, fytocertificaten voor het VK en duurzaamheid de revue.
Gijsbrecht Gunter bevraagt Janine Luten wat zij kunnen doen aan de logistieke situatie
Vervolgens verzorgde Lotte Mastwijk van LC Packaging een presentatie over de toekomst van plastic verpakkingen. Een hot topic, zeker nu door nieuwe EU-regelgeving landen gedwongen worden stappen te zetten, waarbij er heffingen gelden voor gebruikers van niet-duurzame verpakkingen, maar ook stimuleringen voor bedrijven die werken met gerecycled materiaal. Die regels gelden al in landen als Ierland, Frankrijk en Spanje en zijn ook in Nederland aanstaande, zo hield Mastwijk de aanwezige uienhandelaren voor. "Maar verduurzamen doe je niet zomaar. Zo is er bij het gebruik van gerecycled materiaal risico op contaminatie. Het is daarom erg belangrijk om te weten waar bijvoorbeeld het gerecycled materiaal vandaan komt."
Lotte Mastwijk van LC Packaging
LC Packaging heeft onder meer de carbon footprint van de netzak onderzocht. Aangezien deze netzakken, gemaakt van virgin plastic, jaarlijks 1,1 miljoen ton uien vervoeren zijn er daarbij 60 miljoen netzakken nodig, goed voor 4 miljoen kilo plastic afval. Mastwijk gaf aan dat de netzakken moeilijk recyclebaar zijn, zeker gezien de grote export naar bestemmingen als Afrika. Het bedrijf is echter volop met de ontwikkelingen in de weer en verwacht in het nieuwe jaar de nodige noviteiten te presenteren, waarbij emissies fors worden gereduceerd.
Opperste concentratie bij Piet van Liere, René Segers en Dignus Boone bij het bouwen van de Jenga-blokjes
Het laatste deel van de Comité-vergadering beslaat traditiegetrouw een wat ludieker gedeelte en dit keer werd er in groepjes gestreden om de grootste kennis, slimheid en behendigheid. Er werd dan ook gejongleerd en opgedrukt of het een lieve lust was, waarbij uiteindelijk Team Pareluitjes er met de winst vandoor ging. Die winst bleek een mooie donatie voor het vergroten van de weerbaarheid van jonge meisjes in India die seksueel worden uitgebuit. Na de traditionele groepsfoto schoven de uienhandelaren aan voor het buffet. De komende weken zal blijken wat het toetje van het uienseizoen nog zal brengen...
Klik hier om de fotoreportage te bekijken
Foto's: Andries Gunter