De Fruit Logistica Innovation Award (FLIA) ging dit jaar naar de Amela-tomaat van Granada La Palma uit Spanje. Op de Fruit Logistica van 2020 ging de winst ook al naar een tomaat.
Twee dagen lang konden de vakbezoekers van Fruit Logistica beslissen wie de prijs zou winnen. Met ongeveer tweederde van de uitgebrachte stemmen was de Amela-tomaat de duidelijke winnaar van de wedstrijd voor de beste innovatie in de internationale fruithandel.
De Amela-tomaat maakt indruk met een intens aroma, een hoge Brix-waarde en veel voedingsstoffen en aminozuren. De knowhow voor het kweken van deze plant, die bijna zo zoet smaakt als een vrucht, komt uit twee culturen. Het idee kwam oorspronkelijk uit Japan in 1996 en het ras wordt momenteel op traditionele wijze gekweekt in Zuid-Spanje.
"Voor een Spaanse coöperatie als La Palma betekent deze erkenning, met 90 nominaties, negen genomineerden en concurrentie met multinationals, veel, vooral omdat de tomatensituatie wereldwijd ingewikkeld is. Het is een grote eer om zo'n belangrijke erkenning op de belangrijkste vakbeurs ter wereld. Maar het gaat niet alleen om Amela. Deze prijs zal ook erkenning brengen voor de tomaat als geheel, die in Europa altijd een hoge waarde had als een product dat in elk huishouden voorkomt", zegt Pedro Ruiz, president Granada La Palma.
De zilveren FLIA ging naar Tevel Advanced Technologies uit Israël voor hun vliegende autonome robot, wiens vermogen tijdens de vlucht om individuele bessen te lokaliseren vanuit een optimale positie en hoek wordt gecontroleerd door AI-algoritmen en computervisie. Dit zorgt ervoor dat gewassen precies kunnen worden geoogst wanneer ze rijp zijn en minimaliseert het aantal benodigde arbeiders.
De bronzen FLIA ging naar de winnaars van de competitie van 2020, Syngenta Seeds uit Nederland. In 2012 ontdekten twee medewerkers een bloemkool met zijscheuten. Na jarenlang testen, fokken en proeven heeft het bedrijf istem 2021 op de markt gebracht in het Verenigd Koninkrijk. De stengels zijn zeer mals en smaken nootachtig en zoet, zodat de bloemkool zowel rauw als gekookt gegeten kan worden.