Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Wekelijks gaan er circa 350 ton uien richting de retail"

Het bedrijf Hans A. Wüst uit Lambsheim hoort bij Gemüsering Stuttgart en werd in 1978 door de gelijknamige en voormalige directeur op de groothandelsmarkt Mannheim opgericht. Het bedrijf verwerkt per jaar circa 60.000 ton aardappelen en 20.000 ton uien. Inkoper en verkoper Jochen Kandziora sprak met ons over het actuele uienassortiment van Hans A. Wüst. 

Uienaanbod het hele jaar door
"We beginnen gewoonlijk in juni met de verkoop van onze bosuien, plantuien en gewone uien. Het seizoen loopt tot ongeveer eind maart, waarop we uien uit Niedersachsen, Nederland, de Niederrhein en Bayern erbij kopen. Bayern kan dit jaar maar weinig aanbieden, vooral omdat de deelstaat problemen met de kwaliteit heeft. Daarom zullen we primair uien uit Niedersachsen ontvangen", zegt Jochen. Vanaf midden/eind april neemt het bedrijf tot slot uien uit Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika af, die tot in juni aangeboden worden en dan aansluitend weer door uien uit de Pfalz worden opgevolgd.

"We ontvangen wekelijks rond de 350 ton, die voornamelijk naar de retail worden afgezet. Aan groothandelsmarkten leveren we niet meer al te vaak, aangezien inmiddels vooral telers hun producten op groothandelsmarkten zoals die in Keulen of Düsseldorf direct verkopen. Daar kan men als tussenhandelaar niet veel meer voor elkaar krijgen", stelt Jochen vast.

Vraag stijgt met 10%
De uiendeskundige deelde ons verder mee dat vergeleken bij de afgelopen jaren de vraag met circa 10% is gestegen, wat ook te danken is aan de thuisconsumptie. "Prijsstijgingen waren er bij ons niet. De prijs ligt bij ons nog steeds op 18-22 euro per 100 kg. Want Niedersachsen heeft de oogst uitgebreid, terwijl Nederland haar producten vooral veel in het noorden verkoopt." In april stapt men over op importuien, waardoor de oude oogst wederom mogelijk geen afnemers meer kan vinden. "Dat maakt sommigen op de uienmarkt ronduit nerveus."

De uien worden in verpakkingseenheden van 1 kg en 2 kg verkocht. Ze worden op Düsseldorfer pallets verkocht, waarop zich 150 zakken van 1 kg bevinden. "We hebben tien eigen voertuigen, waardoor we in staat zijn om veel zelf te verkopen. De transportbedrijven hebben hun prijzen echter met 20-25% verhoogd. Daarvan afgezien ontbreekt het op veel plekken aan chauffeurs, wat het werk momenteel bemoeilijkt", zegt Jochen tot slot.

Voor meer informatie:
Jochen Kandziora
Hans A. Wüst GmbH
Eulerweg 21
D-67245 Lambsheim, Duitsland
Tel: +49 (0)6233 3565 0
[email protected] 
www.wuest-online.de