Volgens een recent onderzoek van het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INS) dekt de binnenlandse productie van Roemenië alleen de consumptiebehoeften van de inwoners van zes agrovoedings-producten. De laatste gegevens van Eurostat tonen dat Roemenië met 13,5 miljoen hectare het vijfde land in Europa is wat betreft landbouwareaal.
Op het gebied van groenten en fruit zijn ze echter in verschillende mate afhankelijk van import.
Lokale groentetelers voorzien in 82% van wat nodig is
Van groenten en peulvruchten produceert Roemenië:
- 70,4% voor tomaten versus 73,9% in 2015
- 79,65 voor gedroogde uien vs. 82,5% in 2015
- 70,5% voor wortels versus 73,7% in 2015
- 77,2% voor diverse groenten vs. 85,2% in 2015
- 90,9% in meloenen vs. 95,1% in 2015
- 75,8% voor peulvruchten versus 80% voor peulvruchten
Het laat een dalende trend zien, waarbij moet worden aangegeven dat de klimatologische omstandigheden in 2020 het tot een bijzonder zwak landbouwjaar maakte.
Fruit – lokale producenten zorgen voor 68,5% van de benodigde consumptiebehoefte
Wat betreft fruit heeft de lokale productie een appeltekort, terwijl in de andere categorieën de productie vrij dicht bij de consumptiebehoefte ligt. Voor kersen en morellen hadden ze in 2015 bijvoorbeeld een overschot.
In 2020 was de zelfvoorziening in fruit als volgt:
- 68,5% voor fruit en fruitproducten in het algemeen
- 86,8% voor appelen
- 92,7% voor druiven
- 97,2% voor pruimen
- 92,6% voor kersen en morellen
- 18% perziken en nectarines
Bron: Dutch Romanian Network