Woensdag 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Voor de boeren en tuinders zijn deze verkiezingen erg belangrijk, stelt LTO Noord. Afdelingen van de brancheorganisatie over het hele land zullen inzetten op een goed ondernemersklimaat voor boeren en tuinders. Daarmee kunnen zij hun bijdrage blijven leveren aan een vitaal platteland en tal van maatschappelijke opgaven zoals duurzame energieopwekking.
"Boeren en tuinders zorgen voor lekker eten en groene producten. Tegelijkertijd leveren zij een belangrijke bijdrage aan de lokale werkgelegenheid en aan een mooie en gezonde leefomgeving, waarin gerecreëerd en genoten kan worden", zegt LTO Noord-voorzitter Dirk Bruins.
Hij benoemt ook het belang van andere opgaven waar de maatschappij voor staat, zoals bijvoorbeeld de duurzame energieopwekking. "We staan met z’n allen voor enorme opgaven op het gebied van duurzaamheid. 80% van deze verduurzaming zal op het landelijk gebied moeten gebeuren. Boeren en tuinders willen wel. Maar krijgen nog niet altijd de juiste stimulans."
De komende vier jaar zullen gemeenten lastige keuzes moeten maken op tal van onderwerpen. Bij alle onderwerpen die het landelijke gebied betreffen wil de agrarische sector daarbij een constructieve rol vervullen. LTO Noord zet daarom in op een positieve campagnetijd en wil het geluid van de agrarische sector laten horen.
Voorstellen
LTO Noord vraagt de kandidaat-raadsleden om de komende jaren scherp te zijn op een aantal punten. Er wordt onder andere opgeroepen om niet te bouwen in het groen, maar te zoeken naar binnenstedelijke oplossingen. Om zo ook zuinig om te gaan met de natuur en beschikbare landbouwgrond. Ook vraagt LTO Noord om rekening te houden met de lastendruk van de individuele (agrarische) ondernemers bij het vaststellen van gemeentelijke leges, belastingen en heffingen.
Op het gebied van duurzaamheid is er één groot probleem wat in steeds meer gemeenten speelt: onvoldoende netcapaciteit. Boeren en tuinders die willen verduurzamen mogen dit vaak niet doen, omdat het net geen stroom af kan nemen of af kan leveren. Gemeenten wordt gevraagd om hierbij mee te helpen met oplossingen. Daarnaast worden gemeenten opgeroepen kleine windmolens met een ashoogte van 35 meter op boerenerven toe te staan. Deze kleine windmolens kunnen vaak rekenen op veel draagvlak, stelt de brancheorganisatie.
Bron: LTO Noord