De Landelijke uiendag ging 11 januari onder andere in op schimmel- en onkruidbestrijding in uien, waarbij expert Erno Bouma aansloot. LNCN hield deze uiendag op 11 januari, door de huidige omstandigheden in online vorm, in plaats van in Dronten.
Grootste uitdaging in de uienteelt in 2025
Online aanwezigen konden via de mentimeter vragen realtime vragen beantwoorden, om deel te nemen aan het gesprek. Op de vraag van voorzitter Mark Brandjes wat de grootste uitdaging zou zijn in de uienteelt in 2025, antwoordde de meeste mensen 'schimmelbestrijding', met op de tweede plaats insectenbestrijding en als laatste onkruidbestrijding.
Onkruidbestrijding in uien
Evert Hofman van Agrifirm sluit in dit blok aan om de mogelijkheden van onkruidbestrijding toe te lichten. Hij geeft aan dat er momenteel veel mogelijkheden zijn qua mechanische onkruidbestrijding. Hij geeft aan dat door hybride onkruidbestrijding (combinatie van chemisch en mechanisch) toe te passen veel chemische middelen kunnen worden bespaard. Hij geeft aan niet te geloven in een oplossing zonder chemie, maar minder is zeker een oplossing. Onder andere het toedienen van de chemische middelen moet goed worden afgestemd op het weer, hier is onder andere door de mate van wateroplosbaarheid veel winst te behalen.
Schimmelbestrijding zonder Mancozeb
Erno Bouma is door het LNCN uitgenodigd om zijn visie te delen over de mogelijkheden van schimmelbestrijding in uien zonder Mancozeb. Door het wegvallen van dit middel, is de middelenkeuze nog verder afgenomen en wordt de schimmelbestrijding een ingewikkelde factor. Erno geeft aan dat hij gelooft dat het kan, maar dat het wel lastig is. Erno zegt hierover: "Met de juiste keuzes en afwisseling van middelen is het mogelijk om de uien goed te beschermen. De hulp van een BOS-systeem maakt het echter wel stukken gemakkelijker."
"Je kunt eenvoudig een vinger aan de pols houden, doordat een weerpaal als de FieldMate je altijd voorziet van de omstandigheden in het veld."
Kijkersvraag
Een van de kijkers vraagt zich af hoe nauwkeurig een BOS-systeem is, vooral wanneer de weerpaal die de weersgegevens aanlevert ver van het bedrijf staat. Waarop Mark Brandjes aanvult dat hij zich voor kan stellen dat de locatie van het weerstation een groot effect op de uitkomst van het BOS-systeem, dat men wellicht net zo goed kan kalenderspuiten. Erno geeft aan dat dit reële vragen zijn, maar dat dit met de voordelige weerpalen die tegenwoordig op de markt verkrijgbaar zijn eenvoudig op te lossen is. "De FieldMate is een van deze voordelige oplossingen, die het voordeel heeft dat hij in het perceel geplaatst moet worden. Doordat men metingen vanuit het veld ontvangt, heb je een duidelijk beeld van de ziektedruk uit het perceel."
Kalenderspuiten
Mark Brandjes vraagt zich na de uitleg van Erno Bouma over BOS-systemen af of het met 10 tot 13 bespuitingen alsnog niet veel lijkt op kalenderspuiten. Hij vraagt zich af of dit komt door het ontbreken van Mancozeb en of een BOS-systeem op deze manier wel van toegevoegde waarde is. Erno ontkracht dit: "Kalenderspuiten komt van de aardappels vandaan, waarbij we vroeger om de 7 dagen een bespuiting uitvoerde tegen één ziekte."
Het voorbeeld dat werd aangehaald in de uien betreft 10-13 bespuitingen gedurende het gehele seizoen tegen meerdere ziektes. Erno ziet het BOS-systeem ook zeker als toegevoegde waarde, omdat wanneer een infectie door valse meeldauw word waargenomen in het perceel, de infectie al 10 dagen eerder heeft plaatsgevonden. Door met een weerpaal in het gewas te werken, ziet men al vooraf of de omstandigheden voor een infectie gunstig zijn of niet, waardoor je preventief in kunt grijpen.
Conclusie door Mark Brandjes
Mark Brandjes concludeert aan het einde van dit blok: "Wanneer men in de toekomst goed uien willen blijven telen, en die uitdaging is er, dat je zult moeten investeren. Hetzij in een BOS-systeem, hetzij in mechanische onkruidbestrijding om professioneel in de toekomst mee te kunnen doen in de uienteelt." Waar Evert en Erno knikkend mee instemmen.