Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nieuw bedrijfserkenningsysteem toegelicht in webinar

Fyto-inspectie in eigen huis moet vaart in export bloemen, groenten en fruit naar VK houden

Tholen - De Brexit heeft forse impact op de Nederlandse bloemen- en AGF-exporteurs. Vanaf 1 juli 2022 geldt nog eens een certificeringsplicht en krijgen de exporteurs te maken met nieuwe importeisen van de Britse douane. Omdat logistieke optimalisatie wenselijk was, hebben het KCB, VGB, VBN, GroentenFruit Huis en NVWA op verzoek van het ministerie van LNV een oplossing gezocht die de snelheid van het proces - en daarmee de leverzekerheid naar de Britse klanten - aanzienlijk vergroot.

Tijdens een webinar voor respectievelijk de AGF- en sierteeltsector gaven NVWA en KCB deze week een toelichting op een nieuw bedrijfserkenningssysteem, waarbij erkende bedrijven zelf fytosanitaire controles mogen uitvoeren als basis om een zending door de KCB te laten certificeren. Dit betreft alleen de export van snijbloemen, groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk, goed voor ongeveer 80% van het handelsvolume. Voor planten en uitgangsmateriaal (hoogrisicoproducten) geldt deze optie niet.

Uit het webinar bleek dat er een grote verantwoordelijkheid wordt weggelegd bij bedrijven. Dit bedrijfscontrolesysteem biedt benodigde garanties, kent daarvoor diverse voorwaarden en vergt een strikt protocol. Zo moeten medewerkers worden opgeleid tot bevoegd fytosanitair controlemedewerker. Deze opleiding, waar zo'n 80 uur voor staat en de kosten 1.500 euro per medewerker bedragen, wordt verzorgd door Naktuinbouw.

In een specifiek bedrijfsplan moet de track-and-tracing, het toezichtproces en de vereiste borgingswijze worden beschreven. Na een succesvolle audit door het KCB wordt het bedrijf NVWA-erkend en opgenomen in het erkenningenregister, waarna vervolgens een jaarlijkse audit volgt. De bevoegd fytosanitair medewerker inspecteert elke zending voor de certificaataanvraag. Daarna kan bij aanvraag van een certificaat op de zending een steekproefinspectie plaatsvinden door het KCB.

Tijdens het webinar maande Brexit-coördinator Peter Verbaas de sector tot actie. "Niets doen betekent verlies aan handelsmogelijkheden. Daarom organiseren we deze sessie, zodat u in actie komt. Er is namelijk veel te doen voor 1 juli. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om tijdig gereed te zijn. Geen bedrijfserkenning, betekent dat u terug moet vallen op het reguliere KCB-inspectieproces, waarbij dit wellicht niet in het door u gewenste tijdvak uitvoerbaar is."


Peter Verbaas, Brexit-coördinator NVWA

Dat beaamde Ellen Knoester van bloemenexporteur Van Duyvenvoorde flowers & plants. "Wij willen voorop lopen in Europa om de export richting het Verenigd Koninkrijk zo vlot mogelijk te laten verlopen, en als je wilt blijven exporteren, zul je daar wel inspanningen voor moeten doen."

Directeur Matthijs Mesken van branchevereniging VGB sprak van een dik pakket wat bedrijven door moeten worstelen. "Het is niet eenvoudig om aan de nieuwe erkenning te voldoen. Daar moet je echt voor gaan zitten. Het Verenigd Koninkrijk is onze tweede exportmarkt. Als bedrijven geen verantwoordelijkheid nemen om de fyto-inspecties te doen, wordt de druk op de inspecties van het KCB echt te hoog en loopt de logistiek onherroepelijk vast. We ontkomen er niet aan zelf mensen op te leiden. Alleen dan kunnen we onze bloemen, groenten en fruit vlot in het Verenigd Koninkrijk krijgen."

Vanaf 1 februari is de uitleg te vinden via www.nvwa.nl/bedrijfscontrole 

Voor meer informatie:
Peter Verbaas
NVWA
[email protected]
www.nvwa.nl/onderwerpen/brexit