De Oostenrijkse consumptieaardappelmarkt wordt nog steeds gekenmerkt door een groot aanbod. Volgens handelaren is het beschikbare aanbod nog voldoende tot tenminste begin juni. De afname van de opgeslagen voorraad verloopt weliswaar vlot dankzij de aanhoudend goede vraag in de foodretail, maar de sterk ingeperkte afzetmogelijkheden via de horeca en de toerismesector hebben echter een negatief effect op de totale afzet.
De exportmarkt heeft, na voldoende aanpassing van de prijzen, onlangs toch enigszins een opleving meegemaakt. Bij de telersprijzen was er geen verandering ten opzichte van de voorgaande week. Tendentieel blijft er echter prijsdruk bestaan. In Niederösterreich wordt voor middelgrote aardappelen meestal een prijs van 12 euro per 100 kg genoemd. Overmatig grote aardappelen, die voornamelijk voor de export bedoeld zijn, worden voor 5 tot 8 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premium aardappelen met AMA-keurmerk valt tot wel 18 euro per 100 kg te behalen.
Prijsstijging zet zich voort
Op de Oostenrijkse uienmarkt lijkt het verkoopseizoen langzaam maar zeker ten einde te lopen. Voor de foodretail hebben de handelaren voldoende aanbod gereserveerd om aan te kunnen sluiten aan de nieuwe oogst. Het aanbod aan vrije waren is inmiddels al zeer te overzien en hier is zowel in binnenland alsook in de export een goede vraag naar. De telersprijzen konden daarom nogmaals verhoogd worden. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kratje, wordt afhankelijk van kwaliteit en grootte nu meestal 24 tot 27 euro per 100 kg betaald.
Voorraad aan wortelen raakt op
Op de wortelenmarkt in Niederösterreich lijkt het aanbod langzaam op te raken. Naar de restvoorraden die nog voorhanden zijn bestaat zowel in binnenland alsook op de exportmarkt een goede vraag. Wat betreft de telersprijzen waren er geen veranderingen ten opzichte van de voorgaande week.
Bron: LKÖ