Al eerder publiceerde Van Iperen over de resultaten van fertigatie in de uienteelt. Daarbij ging het vooral om de opbrengst, die significant hoger is. Maar hoe zit het eigenlijk met de sortering, de kwaliteit en de bewaarperiode? Een uitgebreide praktijkproef met zaaiuien op proefboerderij Rusthoeve maakt veel duidelijk. Akkerbouwadviseurs Johan Aarnoudse en Mikey Akkermans van Van Iperen vertellen over de resultaten: “De uien die geteeld zijn op basis van irrigatie en fertigatie blijken bij de eerste meting eind maart beduidend harder te zijn dan die van de gangbare teelt.”
De proef die Van Iperen liet uitvoeren op Rusthoeve bestond uit vier onderdelen: teelt zonder water, met boomberegening, met irrigatie en met fertigatie. Johan: “Ons doel was om te ontdekken wat fertigatie de teler op kan leveren, en data te verzamelen op het gebied van gewasontwikkeling en mineralenopname. Zo hebben we bijvoorbeeld vanaf 23 juni elke twee weken het gewas bemeten. Het aantal pijpen en ook de lengte van de langste pijp zijn nauwkeurig bijgehouden en vastgelegd.”
Hoge opbrengstcijfers
Een prettige bijkomstigheid voor deze proef was dat het (opnieuw) een droog teeltseizoen was. Het belang van irrigatie en fertigatie wordt onder die weersomstandigheden extra onderstreept. De opbrengstcijfers waren in ieder geval onmiskenbaar. De proef zonder water leverde 40 ton per hectare op, terwijl de irrigatieproef (alleen water via druppelslangen) 67 ton per ha opleverde en de fertigatieproef (water en bemesting via druppelslangen) bijna op het dubbele uitkwam, namelijk bijna 78 ton per ha.
Mikey: “Wat we ook zien is de enorme uniformiteit in de proef met fertigatie en in iets mindere mate bij de irrigatie. We constateerden een egale groei gedurende het hele seizoen; van groeischokken was geen sprake. De sortering bestaat dan ook voornamelijk uit de maatvoering 40/60 en 60/90. Die uniformiteit en vitaliteit zorgen ervoor dat de kiemrustbehandeling veel effectiever is dan wanneer je te maken hebt met een bredere sortering. De onderzoekers van Rusthoeve hebben eind maart dan ook geconstateerd dat de uien die afkomstig zijn van de irrigatie- en van de fertigatieproef nog volledig in kiemrust zijn.” Johan: “Bij de fertigatieproef zie je dat de uien in het begin sneller weg groeien en dat de groei in het geheel ook langer aanhoudt. En dat komt de kwaliteit ten goede.”
Lange bewaarperiode
Van alle proeven zijn monsters in de bewaring gegaan. Bij de eerste meting door Rusthoeve werd vastgesteld dat de hardheid van de uien uit de irrigatie- en de fertigatieproef beduidend hoger is dan de uien uit de andere twee projecten. Johan: “Eind april doen we een tweede meting. Zodra de resultaten daarvan bekend zijn, zullen we die ook publiceren. De verwachting is dat de kwaliteitsverschillen alleen maar groter zullen worden. Deze proeven tonen onomwonden aan dat fertigatie zorgt voor een flink hogere opbrengst, een ideale sortering, een zichtbaar hogere kwaliteit en een langere bewaarperiode.”
Meer ontdekken
Volgens de akkerbouwadviseurs is er nog veel meer te ontdekken. Johan: “Het begint al bij de vraag hoeveel zaad je gaat gebruiken. Als je water en meststoffen naar behoefte weet toe te voegen, kun je wellicht dichter zaaien. Ik denk dat er dan een nog hogere opbrengst te realiseren is. Daarmee maak je de (hoge) kosten een stuk relatiever.”
Mikey: “Bij de irrigatie- en de fertigatieproef hebben we geconstateerd dat het werken met vijf rijtjes op anderhalve meter niet handig is. Je krijgt dan twee druppelslangen: de een tussen de eerste en de tweede rij, de andere tussen de vierde en de vijfde. Daardoor blijft de middelste rij zichtbaar achter. Het lijkt dus slimmer om met vier rijtjes te gaan werken, waardoor de uniformiteit veel meer gewaarborgd blijft.”
Teeltbegeleiding
Inmiddels worden de nieuwe proeven op Rusthoeve en in de praktijk uitgerold. Johan: “We zijn ervan overtuigd dat fertigatie, zeker in de hoogrenderende gewassen de toekomst heeft. We vinden het als Van Iperen dan ook uiterst belangrijk telers op basis van onafhankelijke onderzoeksresultaten de beste teeltbegeleiding, in combinatie met de levering van de juiste producten, te kunnen bieden.”
Voor meer informatie:
Van Iperen
Smidsweg 24
3273 LK Westmaas
+31 (0)186-578888
[email protected]
www.vaniperen.com