Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Memoriam Henk Boekhout

Tholen - Op 2 juni is Henk Boekhout overleden. De oprichter van het vakblad Primeur is bijna 84 jaar geworden. De begrafenis zal zaterdag in besloten kring plaatsvinden.

De geboren Rotterdammer Henk Boekhout begint zijn carrière als loopjongen in de Rotterdamse fruithandel, maar zet al snel zijn eerste schreden op het journalistieke pad door in zijn vrije tijd marktberichten te schrijven voor een internationaal vaktijdschrift. Nadat hij uit Rotterdam was verhuisd naar Zeeland werkt hij korte tijd als commissionair, gevolgd door enkele andere banen. Vanaf begin jaren 80 gaat hij voor diverse landelijke kranten wekelijks een groenten- en fruitmarktrapport schrijven. Henk ziet dan potentie voor een vaktijdschrift voor de Belgische markt. Hij doet een voorstel bij het toenmalige Vakblad AGF om onder hun vlag een Belgische uitgave te starten, maar toen ze dat niet zagen zitten, begint hij in de zomer van 1986 zelf met het blad Primeur vanuit een pand in Oostburg (Zeeuws-Vlaanderen).

Het blijkt een grote uitdaging om wekelijks een gecombineerde Nederlands- en Franstalige editie uit te geven. Als de eerste Primeur gedrukt is, staakt de ‘Belgische PTT’. De Primeurs blijven op de Belgische opslaglocatie liggen en adverteerders willen niet betalen. “Dat was een hachelijke situatie. Toen hebben we serieus overwogen om te stoppen, maar gelukkig zijn we toch doorgegaan”, zo blikt Henk vier jaar geleden op het 30-jarig jubileum van Primeur terug.

Na de verhuizing naar Goes wordt ook de Nederlandse AGF-sector met vakinformatie bediend. Het blad onderscheidt zich door themanummers en wordt steeds internationaler. Zo reist Henk vrij kort na de val van de Berlijnse Muur naar beurzen in Polen, Tsjechië en Rusland waar de beursnummers een schot in de roos zijn. In die jaren gebeurt het letterlijk dat Poolse inkopers met de Primeur onder hun arm naar Barendrecht komen om de adverteerders te benaderen. Ook vanuit de Spaanse teeltregio’s doet Henk regelmatig verslag.

Als zoon Pieter van school wordt gestuurd, krijgt hij een baantje bij zijn vader Henk als abonnementenverkoper, waar hij de AGF-handel leert kennen. In 1996 begint Pieter voor zichzelf met het Handboek voor de Hollandse AGF-handel, gevolgd door deze website www.agf.nl in 1998. In 2012 neemt Henk op 75-jarige leeftijd afscheid van het blad en wordt Primeur voortgezet door de uitgeverij van zijn zoon Pieter, die inmiddels met AGF.nl en FreshPlaza furore maakt in meerdere talen. Ook schoonzoon Andries Gunter maakt enkele jaren later zijn comeback op de advertentieverkoop, waardoor het cirkeltje weer rond is en Primeur in een moderner jasje maandelijks de Nederlandse en Belgische AGF-sector van achtergrondinformatie voorziet.

Het 35-jarig jubileum van het blad maakt Henk niet meer mee. Hij laat een vrouw, drie kinderen met aanhang, 16 kleinkinderen en 6 achterkleinkinderen achter.

Klik hier voor de rouwkaart

Condoleance-adres:
AGF-Primeur
Stevinweg 2
4691 SM Tholen
Tel: 0166-698232
[email protected]