De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling heeft woensdag 20 mei de vierde droogtemonitor voor 2020 gepubliceerd. Het actuele neerslagtekort bedraagt 120 millimeter en ligt ruim boven het langjarig gemiddelde voor deze tijd van het jaar. De verwachting is dat het neerslagtekort in de komende twee weken verder toeneemt. De regionale verschillen in de grondwatersituatie zijn groot.
De afvoer van de Rijn en de Maas daalt. Vooral de afvoer van de Rijn is laag voor eind mei. De afvoer van de rivieren is echter nog voldoende om aan de watervraag te voldoen. De regionale verschillen in de grondwatersituatie zijn groot. De standen variëren van normaal tot zeer laag voor de tijd van het jaar. Zeer lage grondwaterstanden komen met name voor op de hoger gelegen zandgronden, waar de aanvoer van rivierwater niet mogelijk is. In die gebieden vallen lokaal watergangen droog.
Momenteel zijn de gevolgen van de droogte beperkt tot lokale knelpunten op de hoge zandgronden voor landbouw en natuur. De eerste onttrekkingsverboden zijn van kracht, dit is eerder in het seizoen dan gebruikelijk. De waterschappen en Rijkswaterstaat monitoren de situatie nauwlettend en nemen waar mogelijk maatregelen zoals het preventief opzetten van waterpeilen en het vasthouden van water. Dit gebeurt onder meer in het IJsselmeergebied, de Maas en door stuwen in regionale watersystemen.
De zoutconcentraties in de Rijn-Maasmonding, de Zeeuwse Delta, het Amsterdam-Rijnkanaal en het IJsselmeer zijn normaal. Op enkele locaties van het land zijn meldingen van blauwalgen en vissterfte. In veel gevallen met een negatief zwemadvies tot gevolg. Dat is gebruikelijk in mei.
Bron: Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling