Met circa 336 uur zon is de eerste helft van de meteorologische lente van 2020 de zonnigste sinds het begin van de metingen. Recordhouder was 2003 met 315 zonuren in de eerste lentehelft. Het is dit jaar bovendien behoorlijk droog en ruim een graad warmer dan normaal. Ook de vooruitzichten voor de komende twee weken geven overwegend droog weer met regelmatig zon.
Wisselvallig en opvallend droog
De eerste helft van maart verliep nog behoorlijk wisselvallig, maar sindsdien is het opvallend droog. Ook is het sinds 21 maart uitzonderlijk zonnig. Op 19 van de 25 dagen scheen de zon meer dan 9 uur. Vandaag is het nagenoeg de hele dag zonnig en dit levert in deze tijd van het jaar 12-13 uur op. In totaal komt het aantal zonuren tot en met vandaag uit op circa 336 uur. Gemiddeld schijnt de zon tijdens de eerste helft van de lente 206 uur. In 2003, de zonnigste eerste helft van de lente voor dit jaar, scheen de zon in deze periode circa 315 uur.
De gemiddelde temperatuur (zowel de dagen als de nachten samen) sinds 1 maart is 7,9 graden. Hiermee is het ruim een graad warmer dan normaal. De afgelopen drie weken zagen we wel flinke verschillen. Zo vroor het eind maart en begin april in de vroege ochtend lokaal matig, maar werd het vorige week al regionaal zomers warm.
Droger dan gemiddeld
Gemiddeld over het land viel in maart 51 mm neerslag en in de eerste helft van april viel slechts 1 mm. Vooral in het zuiden en westen van het land is het deze maand regionaal nog helemaal droog gebleven!
De rest van de week en ook waarschijnlijk volgende week is het vaak droog en zonnig. Alleen vrijdagavond en zaterdag komt het mogelijk op een aantal plaatsen tot buien.
Recorddroge maand: april 2007
April 2020 is hard op weg zeer droog en zeer zonnig te worden. Records lijken echter onhaalbaar. In recordmaand april 2007 viel gemiddeld over het land slechts 0,5 mm regen en scheen de zon ruim 280 uur. In De Bilt viel in deze maand slechts 0,3 mm neerslag. Hiermee is deze maand niet alleen de droogste april, maar ook de droogste van alle kalendermaanden sinds het begin van de neerslagmetingen in 1906.
Bron: Weeronline