Tholen - Gisteravond was het nog de vraag wie er het eerst met de ogen zou knipperen: Italië of Nederland? De twee kemphanen stonden lijnrecht tegenover elkaar in het Europees noodfondsdebat, met briesende Italianen en een de poot stijfhoudende minister op het journaal tot gevolg. Hoewel beide kanten water bij de wijn hebben moeten doen, menen beide kampen nu als winnaar uit de bus te komen.
De hoofdpunten in dat akkoord:
- 240 miljard euro uit het Europese noodfonds (ESM) voor medische en economische gevolgen coronacrisis
- Fonds van 200 miljard euro voor ondernemerskredieten van de Europese Investeringsbank
- Fonds van 100 miljard euro voor arbeidstijdverkorting
- Geen 'eurobonds' of 'coronabonds', Europese leningen waar onder meer Nederland en Duitsland tegen waren
In totaal gaat het over een steunpakket met meer dan 500 miljard euro daarin, volgens de NOS bij wijze van spreken 'op de achterkant van een bierviltje' uitgerekend nu de druk op de ketel snel opliep en er knopen doorgehakt moesten worden en er niet eindeloos gerekend kon blijven worden.
Geven en nemen
Geen eurobonds is 'winst' voor Nederland en minister van Financiën Wopke Hoekstra, bewaker van de pot hier en fervent tegenstander van zonder enige voorwaarde geld uitlenen. Landen mogen het geld zonder voorwaarden lenen uit het noodfonds mits het wordt gebruikt voor medische zorg.
Hoekstra had graag gezien dat landen moesten instemmen met het op orde brengen van hun begroting bij gebruik van het noodfondsgeld, maar die eis sneuvelde wel. Toch kreeg hij wel voor elkaar dat ná corona het fonds niet kan worden aangewend voor herstel van de Zuid-Europese, verzwakte, economieën.
Nog een kanttekening: eindeloos lenen uit de pot is er niet bij. Zo maakt Italië maximaal aanspraak op 38 miljoen euro uit het noodfonds, officieel het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM) geheten.
Handel drijf je niet in je eentje
Maar wat betekent dit alles voor de (glastuinbouw)sector? Dat is afwachten. De afgelopen weken liet menigeen in de sector zich al uit voor het belang van het helpen van elkaar en het elkaar 'niet kapot laten gaan', omdat een handelsrelatie alleen werkt als beide partijen de crisis overleven.
"Verstandige partijen verdelen de pijn van het plotseling wegvallen van de vraag", liet advocaat Joost Huijgen van BarentsKrans over omgang met contractafspraken in coronatijden weten. Een advies dat ook in bredere zin bruikbaar is zo moge duidelijk zijn.
Iedereen gebaat bij herstel
Zonder gezonde economie en bedrijven in Zuid-Europa geen of minder glastuinbouwontwikkeling, moeizamere export ('wie gaat jullie tulpen en techniek kopen' schreeuwden de Italianen) en ongetwijfeld nog gevolgen die nu nog niet te overzien zijn, zonder dramatisch te willen doen.
"Wij zijn erbij geholpen als de teler internationaal zo goed mogelijk geholpen wordt", stelden zowel AVAG en Dutch Greenhouse Delta namens Nederlandse tuinbouwtechnische toeleveranciers al. Zij wezen op het belang van investeringsbereidheid. In dat licht bezien is de sector, zowel aangaande AGF-, sierteelt- als techniekexport, gebaat bij herstel van de economieën in de landen om ons heen.