Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Flevolandse telers zaaien FlevoVeldboon

Vandaag starten vier Flevolandse telers met het zaaien van 25 hectare veldbonen, zowel biologisch als gangbaar. Een unieke pilot van ondernemers, verwerkers en marktpartijen, tot stand gekomen met steun van de Provincie Flevoland. Het initiatief genaamd FlevoVeldboon, heeft als doel een bijdrage te leveren aan de nationale eiwittransitie – een streven naar meer productie en consumptie van plantaardig eiwit in plaats van dierlijk eiwit.


Foto: FotostudioWierd

FlevoVeldboon
Provincie Flevoland speelt als agrarische regio een belangrijke rol in de voedselvoorziening. Binnen het streven naar een gezond voedselsysteem van de toekomst pakken we de handschoen van de eiwittransitie graag op. Het stimuleren en ondersteunen van lokale teelt en verwerking van plantaardige eiwitten is een van de kansrijke ontwikkelingen van nu. Veldbonen zijn een aantrekkelijk gewas: ze verrijken de bodem en halen stikstof uit de lucht, ze zijn eiwitrijk en kunnen in de zomer en de winter worden geteeld. Bovendien passen ze uitstekend bij de typische kleigrond en klimaatomstandigheden in Flevoland. De bonen die vandaag de grond in gaan, kunnen al in juli en augustus worden geoogst.

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman: β€˜In de huidige tijd is duurzame voedselvoorziening van essentieel belang waarbij we vooral de boeren een afzetperspectief willen bieden. In Flevoland hebben we ruimte om hiermee te experimenteren. Voor de telers biedt het verbouwen van de veldbonen voor de consumentenmarkt het meeste perspectief. De bonen zijn lekker, voedzaam en gezond en ik hoop van harte dat de oogst zijn weg naar de winkels vindt!’

Het project FlevoVeldboon wordt in opdracht van Provincie Flevoland uitgevoerd door het Louis Bolk instituut, MFH Pulses, Poldergraan en bureau Stap in Actie. Dit is een onderdeel van het programma Growing Green Proteins.

Voor meer informatie:
https://www.flevoland.nl/dossiers/growing-green-proteins  
 

Publicatiedatum: