Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport ABN AMRO:

"Prijsverschillen in landbouwgrond nemen komende jaren toe"

De prijzen van grasland staan door stikstofmaatregelen en bedrijfsbeëindigingen onder druk, zo meldt ABN AMRO in het zojuist gepubliceerde rapport ‘Grond om te boeren’. De bank verwacht dat akkerbouwland door schaarste en een stabiele vraag licht in prijs zal stijgen. Daarnaast nemen de verschillen tussen courante percelen en minder courante percelen toe.


Bron: Agrimatie/WUR  

Prijs van grasland en akkerbouwland gaan meer uit elkaar lopen
De gemiddelde prijs waarvoor landbouwgrond wordt verhandeld, is in de afgelopen zeven jaar met zo’n 30 procent gestegen. In 2019 is echter een kentering zichtbaar, met dalende prijzen in het eerste halfjaar. Hoewel de prijs van akkerbouwgrond in het derde kwartaal weer steeg, bleef de prijs van grasland op hetzelfde niveau. ABN AMRO verwacht dat de prijs van grasland in de komende vijf jaar verder onder druk komt te staan en sluit een prijsdaling niet uit. Het rendement in de melkveehouderij is beperkt en daar hebben melkveebedrijven last van. Door gebrek aan opvolging en het stikstofbeleid is er minder perspectief. Hierdoor zal het aanbod van grasland sneller toenemen dan de vraag. Tegelijkertijd zal de prijs van goed akkerbouwland vanwege schaarste en een stabiele vraag licht toenemen. Dit heeft tot gevolg dat het prijsverschil tussen grasland en akkerbouwgrond oploopt. Ook verwacht ABN AMRO dat er grotere prijsverschillen ontstaan tussen courante percelen - met productieve grond en een goede landbouwkundige waarde - en minder courante percelen. Minder courante percelen zijn bijvoorbeeld minder productief, hebben een ongunstige ligging of kleine omvang, of zijn gevoeliger voor droogte.

Groeiende onzekerheid zorgt voor minder investeringen in grond
De winstgevendheid van melkveebedrijven staat onder druk, waardoor zij minder financiële ruimte hebben om nieuwe landbouwgrond aan te kopen. De verwachte warme sanering van melkveebedrijven zal het aanbod van grasland vergroten, waardoor de prijs van grasland daalt. In de akkerbouw zorgen strengere milieueisen ook voor hogere kosten en lagere opbrengsten. Het inkomen per hectare komt hierdoor onder druk te staan, waardoor ook akkerbouwers minder ruimte hebben om te investeren in nieuwe grond. Nieuwe inkomsten uit natuurbeheer en groene diensten leveren volgens ABN AMRO nog te weinig op om deze extra kosten te compenseren. Daarentegen zijn er ook ontwikkelingen die een opwaarts effect hebben op de prijs. De vraag naar akkerbouwland zal blijven toenemen, omdat schaalvergroting een manier is om de kosten te drukken. Grond wordt bovendien steeds schaarser door woningbouw, infrastructurele projecten en de aanleg van nieuwe natuur en recreatie. Ook blijft de rente voorlopig laag en is grond een interessante belegging.


Bron: CBS, NVM, bewerking door ABN AMRO

Grond in boerenhanden stimuleert rentmeesterschap
De prijs van landbouwgrond wordt bepaald door diverse factoren. ABN AMRO verwacht dat de prijsdrukkende factoren de komende jaren de overhand hebben en de grondprijzen onder druk komen te staan. De onzekerheid in de agrarische sector neemt toe en het ondernemersklimaat en het sentiment verslechteren. ABN AMRO bericht het belangrijk te vinden dat grond in handen van telers blijft. “De waardestijging van grond is belangrijk geweest voor de opbouw van vermogen door telers en tuinders. Daarom is het belangrijk dat telers grond niet alleen bewerken, maar ook bezitten”, zegt Pierre Berntsen, Directeur Agrarische bedrijven. “Het bezit van grond stimuleert het rentmeesterschap dat in de genen zit van telers, want eigen grond, daar zorg je extra goed voor.”

Bekijk hier het volledige rapport 'Grond om te boeren' van ABN AMRO.

Voor meer informatie:
Pierre Berntsen
ABN AMRO
T: 06 51 30 18 77 
E: [email protected]  

 

Publicatiedatum: