“De verschuiving c.q. uitbreiding van de Nederlandse uienteelt naar ‘nieuwe’ teeltgebieden als Brabant is voor CZAV een schot in de roos”, aldus Ko Francke, adjunct-directeur telerszaken en tevens de grote motor achter de CZAV-participatie in Uireka. “We zien steeds meer verwerkers actief buiten de traditionele teeltgebieden. Boeren haken hier op in en bieden ons daarmee de kans het volume van onze activiteiten uit te breiden.” Nieuwe gebieden betekent soms echter ook nieuwe uitdagingen voor telers en verwerkers waar nog geen pasklaar antwoord op is. “Uireka kan zeker op zulke momenten met alle aan haar gelieerde partijen en aanpak van meerwaarde zijn.”
CZAV, met het hoofdkantoor in Wemeldinge, is dé agrarische coöperatie in Zuid-Nederland en viert dit jaar haar 90-jarig bestaan en is voor haar uientelers een belangrijke adviseur, kennispartner en toeleverancier van uienzaden, meststoffen, plantversterkers en gewasbeschermingsmiddelen. In het contact met de telers staan voor CZAV de drie kernwaarden voorop: klantgerichtheid, kostprijs en kennis. “Oog en oor hebben voor wat telers belangrijk vinden en innovatief blijven met een langetermijnvisie, daar draait het om in onze relatie met de uienteler”, aldus Francke. Om daarin voorop te blijven lopen, heeft CZAV diverse samenwerkingsverbanden en deelnemingen in andere bedrijven die direct aansluiten op de bedrijfsvoering. Hiermee wordt bijvoorbeeld de inkooppositie op de groothandelsmarkt versterkt en het vakkennisniveau verruimd. Door de samenwerkingsverbanden is inmiddels heel Nederland het werkterrein en is men in alle uienteeltgebieden actief.
CropSolutions voor delen van kennis
Als we het dan toch hebben over het verruimen van het vakkennisniveau of inkoop van bijvoorbeeld kunstmest, dan komt meteen CropSolutions om de hoek kijken. CropSolutions is een samenwerkingsverband voor de plantaardige sector waarin CZAV met een aantal partners kennis deelt, inkoop bundelt en groeiproducten levert. Kennis delen is de grootste prioriteit. Dit is voor Francke ook een belangrijk argument om te participeren in Uireka. “Kennis delen is investeren in het ontwikkelen van nieuwe kennis waarbij je zelf ook kennis inbrengt. Door de CropSolutions constructie hebben wij als CZAV volume en slagkracht om innovaties te introduceren en de uienteler van adequate teeltadviezen te voorzien. Tevens maakt het ons mogelijk in alle relevante Uireka-onderzoekswerkgroepen actief te zijn”.
Contouren Uireka steeds duidelijker
Francke vindt Uireka ook een goed voorbeeld van het feit dat als je als keten wat harder op de pedalen gaat staan, er dan ook daadwerkelijk resultaat wordt geboekt. Een ‘mooi’ voorbeeld in dit kader is de problematiek rond het zaadontsmettingsmiddel Mundial. Een definitieve oplossing is er nog niet, maar doordat het in Uirekaverband is opgepakt, zijn er in korte tijd wel behoorlijke stappen gezet. Wat CZAV betreft, mag Uireka zich de komende tijd nog verder ontwikkelen in het breder aanvliegen van onderzoeksvragen. Kijk niet alleen naar een technische oplossing voor een probleem, maar bekijk het probleem ook vanuit een breder perspectief. Hoe is bijvoorbeeld een oplossing voor de problemen rond reststromen inpasbaar binnen kringlooplandbouw of zou je dan juist een andere oplossing moeten bedenken?
Samenwerken met BO Akkerbouw
Uireka is nu vooral het project waarbinnen de keten investeert in onderzoek om de kwaliteit van de ui nog verder te verbeteren. CZAV ziet graag dat binnen afzienbare tijd ook BO Akkerbouw aanhaakt. Dit vergroot het draagvlak voor al het onderzoek en biedt tevens mogelijkheden voor uitgebreidere of extra activiteiten om daarmee de exportpositie van de Hollandse ui te versterken.
Uireka is weerspiegeling van actualiteit en teelt, ook in de toekomst
Uiteindelijk vindt CZAV het belangrijk met kennis voorop te blijven lopen. Dit vooroplopen verwacht CZAV ook van Uireka. Uireka moet vernieuwend zijn, out-of-the-box durven denken als het om oplossingen gaat en in de praktijk de mogelijkheden bieden van toekomstbestendige teeltwijzen van kwaliteitsuien. Francke: “De kracht van de huidige ketenaanpak moeten we benutten, zeker waar het zoekrichtingen en oplossingen betreft die misschien niet direct voor de hand liggen. Onbekend maakt onbemind, maar kan in de praktijk wel eens het beste alternatief blijken.”
Bron: Uireka