Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adviesbureau onderzocht gevolg voor concurrentiepositie

Kosten vervuiling laten betalen door de consument: wat betekent dat voor tomatenprijs?

De vervuiler betaalt! Ja, maar geldt dat ook bij de grootste vervuiling van dit moment, de uitstoot van broeikasgassen? Lang niet altijd…. De Vergoeding Externe Kosten (VEK) legt de lasten waar deze horen: bij de consumenten voor wie de vervuilende producten worden gemaakt. Adviesbureau CE Delft heeft ter gelegenheid van haar 40-jarig bestaan een studie gedaan naar een ‘Vergoeding Externe Kosten’ (VEK). De VEK is bijvoorbeeld een alternatief voor belastingen op CO2-uitstoot of fossiele energie.

De VEK wordt, vergelijkbaar met de BTW, geïnd bij de verkoop van een (tussen)product. Bedrijven kunnen, net als de BTW, de VEK aftrekken die aan de leverancier van een tussenproduct is betaald. Uiteindelijk betaalt de consument de volledige VEK die in de hele productieketen van toepassing is.

Effect op internationale concurrentiepositie
De overheid kan de inkomsten uit de VEK inzetten om andere belastingen te verlagen of subsidies uit te breiden. De internationale concurrentiepositie van bedrijven kan met een VEK beter beschermd worden. Dit komt door de compensatie van exportproducten buiten de EU, terwijl importproducten een VEK-heffing krijgen.

Voorbeeld
Als een van de voorbeelden is de werking van de VEK in de glastuinbouw uitgewerkt met de tomaat als product. Uit de studie blijkt dat bij een zeer hoge prijs van 250 euro per ton CO2-emissie de tomatenprijs in de winkel toeneemt met 0,28 euro per 500g.

Een VEK is voorlopig nog toekomstmuziek. Ontwikkeling en toepassing is complex. Kijk hier voor een link naar de studie.

Bron: LTO Glaskracht Nederland 

Publicatiedatum: