Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Partijen in voedselketen niet voldoende zenuwachtig over duurzaam voedsel

Op het jubileumsymposium van CLM in Artis bleek de gehele voedselketen verduurzaming van onze voedselproductie belangrijk te vinden. Van ZLTO, Syngenta en Unilever tot Ahold. Iedereen is met verduurzaming aan de slag, maar niemand wordt zenuwachtig. Dan rijst de vraag: is de aanpak niet te vrijblijvend? Kunnen boeren en consumenten door samen te werken een doorbraak forceren?

Verantwoordelijkheid nemen

De deelnemers aan de Ronde Tafel bij het symposium waren duidelijk. Allemaal vinden ze duurzame voedselproductie belangrijk, maar ook ingewikkeld. “Stop vandaag nog met het aanbod van onduurzaam voedsel”, vond Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO. Sjaak Hoogendoorn (melkveehouder) stelde dat duurzame voedselproductie alleen lukt met een eerlijke prijs voor de boeren: “Als wij voor onze duurzame producten worden betaald, dan leveren we die ook!” Jan Kees Vis (Unilever) en Simone Hertzberger (Ahold) willen beiden de keten verduurzamen samen met anderen.

En de overheid? Alexia Michel van het ministerie van EL&I: “Wij willen het proces faciliteren”. Felix Luitwieler van het ministerie van IenM was het daar niet mee eens: “Vanuit de landbouw krijgen wij juist verzoeken om actiever op te treden”. Ook andere deelnemers vonden dat de overheid niet moet terugtreden maar slimmer moet optreden.

Duurzaamheidsprobleem is relatieprobleem

Wouter van der Weijden (CLM) citeerde Herman Wijffels, die zegt dat de verstoorde relatie tussen boer en consument verduurzaming van ons voedsel in de weg staat.
Om een doorbraak te forceren moeten boeren en consumenten direct met elkaar gaan communiceren. Boeren ontdekken de wereld van de stedelijke consument, consumenten leren de wereld waar hun voedsel vandaan komt. Samen kunnen ze de rest van de keten de weg wijzen naar duurzaam voedsel voor een duurzame prijs.
Van der Weijden waarschuwde dat de leveranciers van diergeneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en veevoer teveel invloed op de landbouw hebben. Dat is niet bevorderlijk voor duurzaamheid. De regie moet liggen bij de boeren, de verwerkers, de supermarkten en de consumenten, niet bij de leveranciers van productiemiddelen. De zaal werd op slag een stuk zenuwachtiger.

Dwars denken, samen doen

Op het symposium presenteerde CLM ook het boek DWARS DENKEN, SAMEN DOEN - Een kleine schets van vijftig jaar landbouw en milieu (1971-2020). Door dwars te denken en samen te werken ontstaat vernieuwing en komt duurzame voedselproductie dichterbij.

Publicatiedatum: