Verantwoordelijkheid nemen
De deelnemers aan de Ronde Tafel bij het symposium waren duidelijk. Allemaal vinden ze duurzame voedselproductie belangrijk, maar ook ingewikkeld. “Stop vandaag nog met het aanbod van onduurzaam voedsel”, vond Hans Huijbers, voorzitter van de ZLTO. Sjaak Hoogendoorn (melkveehouder) stelde dat duurzame voedselproductie alleen lukt met een eerlijke prijs voor de boeren: “Als wij voor onze duurzame producten worden betaald, dan leveren we die ook!” Jan Kees Vis (Unilever) en Simone Hertzberger (Ahold) willen beiden de keten verduurzamen samen met anderen.En de overheid? Alexia Michel van het ministerie van EL&I: “Wij willen het proces faciliteren”. Felix Luitwieler van het ministerie van IenM was het daar niet mee eens: “Vanuit de landbouw krijgen wij juist verzoeken om actiever op te treden”. Ook andere deelnemers vonden dat de overheid niet moet terugtreden maar slimmer moet optreden.
Duurzaamheidsprobleem is relatieprobleem
Wouter van der Weijden (CLM) citeerde Herman Wijffels, die zegt dat de verstoorde relatie tussen boer en consument verduurzaming van ons voedsel in de weg staat.Om een doorbraak te forceren moeten boeren en consumenten direct met elkaar gaan communiceren. Boeren ontdekken de wereld van de stedelijke consument, consumenten leren de wereld waar hun voedsel vandaan komt. Samen kunnen ze de rest van de keten de weg wijzen naar duurzaam voedsel voor een duurzame prijs.
Van der Weijden waarschuwde dat de leveranciers van diergeneesmiddelen, bestrijdingsmiddelen en veevoer teveel invloed op de landbouw hebben. Dat is niet bevorderlijk voor duurzaamheid. De regie moet liggen bij de boeren, de verwerkers, de supermarkten en de consumenten, niet bij de leveranciers van productiemiddelen. De zaal werd op slag een stuk zenuwachtiger.