Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Door nieuwe schuur te bouwen
Indiase teler verlengt houdbaarheid uien
Uienteler Rajkumar Aski, uit het Indiase district Vijayapura, heeft met behulp van sociale media en aanbevelingen van het Landbouwministerie een schuur ontworpen waarin hij zijn uien minstens twee maanden langer kan bewaren.
Aski, die op 2,5 hectare uien teelt, maakte zich druk om het feit dat zijn uien maar twee maanden goed bleven. "Net als andere telers bouwden we voor zo'n €240-€355 een traditionele schuur met hooi. Het nadeel was dat we ieder jaar een nieuwe schuur moesten bouwen."
Via sociale netwerken ontdekte Aski een speciaal ontworpen uienschuur en hij besloot deze op zijn bedrijf na te bouwen. Hij bracht naar eigen zeggen wat kleine aanpassingen aan om de ventilatie te optimaliseren.
De nieuw ontworpen uienschuur van Aski in het dorp Hachal
"Ik plaatste de vloer zo'n 60 cm boven de grond door middel van houten planken. De schuur is bedekt met gaas," legt hij uit.
Aski gaf ongeveer €1.650 uit aan zijn nieuwe bewaring, waarin hij 900 zakken uien kwijt kan. Later ontving hij nog €1.030 subsidie van het Landbouwministerie. Aski beweert dat het nieuwe ontwerp de houdbaarheid van zijn uien met minimaal twee maanden verlengt. "In de oude schuur liepen de verliezen op tot wel 40% omdat de uien gingen rotten vanwege de vochtigheid. Dankzij de nieuwe schuur gaat nog maar 5% van de uien verloren," aldus Aski.