Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Paco González, van Intersemillas:
"Meeldauw bedreiging voor Spaanse uienteelt"
Eind september begint het seizoen van de aanplant van korte dag uien in de vroege teeltregio's van Andalusië. Telers zoeken vaak variëteiten met hoge opbrengsten, die resistent zijn teken ziektes als meeldauw, een goede conservering hebben, rond van vorm zijn en kleur hebben. Dat vertelt Paco González, afgevaardigde van Intersemillas in oostelijk Andalusië. Hij presenteert een van de meest vroege uien op de markt.
"Commercieel gezien is het belangrijk voor de telers om de uienoogst zo vroeg mogelijk te beginnen met een aantrekkelijk en tegelijkertijd productief product, met de garantie dat het geen problemen zal opleveren in de bewaring", geeft de specialist aan. "We zijn erg enthousiast dat we onze nieuwe vroegrijpe variëteit CE10231 kunnen presenteren, waarvan de aanplant rond 25 september zal plaatsvinden. Het gaat om een ui met een volledig ronde vorm met grotendeels middelgrote maten en een mooie kleur schil. De oogstdatum in Andalusië zal, afhankelijk van het weer, in de laatste dagen van maart zijn. De ui heeft een lange houdbaarheid omdat hij zo vroeg geoogst wordt", voegt hij toe.
Volgens Paco González worden de ui-opbrengsten de laatste jaren aangetast door de aanwezigheid van meeldauw, een van de belangrijkste bedreigingen voor dit gewas. "Er is nu al meer dan twee opeenvolgende jaren sprake van temperaturen in november die hoger zijn dan gebruikelijk. Die situatie, in combinatie met de regenval en de bijbehorende toename van de vochtigheid, trekt schimmels als de meeldauw aan in de laatste fasen van de groei van de plant. Als dit eenmaal aanwezig is op de akkers, is het heel moeilijk uit te roeien als je niet over de passende behandelingen beschikt. Vanuit de Europese Commissie worden er steeds meer beperkingen opgelegd in het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Daarom raden we telers aan preventieve maatregelen te nemen".
Een van de beste manieren om deze schimmel te voorkomen, is om variëteiten te planten die al resistent zijn en bovendien hoge opbrengsten hebben. Intersemillas beschikt over een uitgebreide lijst aan korte dag variëteiten met deze kwaliteiten.
Een iets latere variëteit dan de genoemde CE10231 is de BELYNDA variëteit, die begin april geoogst wordt. De bol van deze soort is groter en de vorm wordt een beetje platter tijdens de rijping. Bovendien biedt deze soort, voor het segment waar hij uitkomt, een goede kleur. Daarna komen de SETE en SPRING STAR variëteiten, die vanaf 10 april geoogst worden. Deze zijn volledig rond, hebben ook een aantrekkelijke kleur en zijn reeds zeer productief. Nog later, met een oogst vanaf 20 april, komt de OSAKA ui, die opvalt door zijn zeer hoge productiviteit en hoge tolerantiegraad voor meeldauw. Ten slotte is er de ESPADAN variëteit, die begin mei geoogst wordt en daarmee de periode van de vroege rassen afsluit. Deze soort valt, naast zijn hoge productiviteit en tolerantiegraad voor meeldauw, op door de kleur van de schil en zijn bewaring.
Intersemillas zet zijn korte dag uien af in oostelijk Andalusië en ook in Murcia en Valencia, waar ook middellange dag uien worden geteeld. De zaden van de lange dag variëteiten of met lange bewaring worden afgezet in Castilië-La Mancha en Aragón. Wat betreft de export zet Intersemillas voornamelijk af in landen in het Middellandse Zeegebied en het Midden- Oosten. "Er zijn Afrikaanse landen die ook vragen om ons uienzaad, maar we zijn nog bezig met onderzoek naar wat de beste zaaitijd is, en dat kost tijd. Anderzijds zijn we bezig met de zoektocht naar variëteiten met roze vruchtvlees, waarmee we tegemoet willen komen aan de vraag vanuit enkele landen in het Midden-Oosten".
Via de volgende links is het mogelijk een kijkje te nemen in de volledige catalogi van Intersemillas van middellange en lange dag uien: