"Gordels vast op de valutamarkten in 2018"
Vorige week was op papier een van de spannendste periodes voor valutamarkten in 2017. In de praktijk kunnen handelaren echter terugkijken op een serie rustige handelsdagen. Die rust is vooral te danken aan de knappe wijze waarop centrale bankiers beleidswijzigingen al heel lang van tevoren voorkauwen. De renteverhoging van de Amerikaanse Federal Reserve op woensdag werd op financiële markten bijvoorbeeld met gegaap ontvangen.
Amerikaanse economie raakt op stoom
Fed-voorzitster Janet Yellen liet de afgelopen maanden geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat er voor het jaareinde nog een renteverhoging ging komen. De Fed heeft er ook alles aan gedaan om te voorkomen dat er vragen zouden rijzen of de Amerikaanse economie wel klaar is voor een renteverhoging. De prognose voor de economische groei in 2018 zijn opgeschroefd van 2,1% naar 2,5%. Yellen herhaalde de verwachting dat er in het nieuwe jaar nog drie renteverhogingen gaan volgen.
Verrassingen blijven uit
De beslissing van de ECB om het rentetarief ongewijzigd te laten kwam een dag later en lag eveneens helemaal in lijn met de verwachtingen. Een renteverhoging komt pas aan de orde na de afbouw van het stimuleringsprogramma, dat tot ten minste september volgend jaar doorloopt. De Bank of England liet de rente ook ongemoeid. Maar liefst alle negen leden van de bank stonden achter deze keuze. Die mate van eensgezindheid onderstreept dat ook deze beslissing niet als een verrassing kwam.
Licht op groen
Handelaren hebben op rentegebied zelden zo goed geweten waar ze aan toe zijn als nu. Dat komt tot uitdrukking in wisselkoersen die het jaar uit kabbelen zonder grote schokken. Ook de 'Brexit-top' van de EU-leiders in Brussel kon daar niets aan veranderen. De Britten en de EU zijn het afgelopen vrijdag eens geworden over de scheidingsvoorwaarden. Nu kunnen de gesprekken over de toekomstige relatie beginnen tussen. Maar voor de top was er al duidelijkheid over potentiële breekpunten, zoals de hoogte van de Britse bijdrage aan de Brexit, de rechten van EU-burgers die in Groot-Brittannië wonen en de verhouding tussen Ierland en Noord-Ierland. Wederom geen verrassingen dus voor de markten.
Stilte voor de storm
Laat u zich vooral niet in slaap sussen door de huidige rust op de valutamarkten. Alles wijst er namelijk op dat het in 2018 bij vlagen behoorlijk kan spoken op valutamarkten. Hoewel er een akkoord ligt voor een nieuwe ronde van Brexit-onderhandelingen, staat de uitkomst daarvan allerminst vast. Op 29 maart 2019 verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie. De Britse premier Theresa May houdt zich echter op de vlakte hoe ze de toekomstige relatie met de EU voor zich ziet. Haar positie in het Britse parlement is wankel. Er zijn verschillende scenario's mogelijk, variërend van géén overeenkomst tot goede afspraken met een overgangsfase. Het gevaar van een harde Brexit of zelfs een vertrek uit de EU zonder akkoord zijn serieuze opties. In die scenario's zal het pond opnieuw flinke tikken krijgen.
Nexit, Frexit of ExItaly
Een groot verschil met twaalf maanden geleden is dat er op financiële markten afgezien van de Brexit-perikelen veel minder aandacht is voor de politieke situatie in Europa. In de aanloop naar 2017 maakten sommige partijen zich nog grote zorgen dat er bij verkiezingen in Nederland en Frankrijk een partij aan de macht zou komen die net als Groot-Brittannië een referendum over het EU-lidmaatschap op de agenda ging zetten. Het wegebben van het politiek risico was een belangrijke factor achter de opmars van de euro in het afgelopen jaar.
Geen wolkje aan de lucht?
Veel zakenbanken voorspellen dat die stijging zich dankzij de gunstige economische ontwikkelingen in Europa doorzet in 2018. Daarmee gaan ze overigens wel vrij makkelijk voorbij aan mogelijke onzekerheid bij de Italiaanse verkiezingen dit voorjaar en aan de rentekoers van de Amerikaanse centrale bank. Als de Federal Reserve woord houdt, ligt de Amerikaanse rente over een jaar ruim 2% hoger dan de Europese. Daar komt bij dat het aantreden van nieuwe Fed-voorzitter Jerome Powell in februari 2018 voor de nodige turbulentie kan zorgen. Na de huidige rustige periode, gaan valutamarkten dan ook een roerig 2018 tegemoet.
Laurens Maartens ([email protected]) is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.