''Wij kunnen bevestigen dat de schimmel op dit moment geen groot areaal noch een groot aantal telers heeft bereikt. Wel hebben we gezien dat de schimmel zich verspreidt en steeds meer teeltgrond aantast, maar dit heeft nog geen gevolgen voor dit seizoen. Wel is het belangrijk om de schimmel direct te bestrijden, want het kan zich in de komende jaren ontwikkelen tot een groot probleem'', legt López uit.
López: ''Vanuit INTA werken wij hard aan de bestrijding van de schimmel. Wij maken telers bewust van de maatregelen die ze moeten treffen om de verspreiding van de schimmel te stoppen, zoals het gebruik van gezonde zaden. Daarnaast behandelen wij de teeltgrond door 's zomers plastic in de grond te plaatsen, zodat de warmte van de grond de sporen van de schimmel uitroeit.'' Het onderzoeksprogramma bevat verschillende oplossingen om deze schimmel onder controle te krijgen.
De export van de knoflook is nog niet gestart, omdat het proces van oogsten, drogen en verpakken tot 25 dagen kan duren. Er wordt geraamd dat ongeveer over twee weken de eerste ladingen vroege knoflook geëxporteerd kunnen worden.
Lopez: ''De weersomstandigheden zijn dit jaar goed geweest, waardoor de knoflook goed gegroeid is, wat grote knoflookbollen van goede kwaliteit heeft opgeleverd. Het nadeel van de goede groei, is dat ook de schimmel harder gegroeid is. Echter, door de afwezigheid van regen tijdens de oogst hebben de knoflookbollen goed kunnen (na)rijpen en drogen, waardoor de verspreiding van de schimmel beperkt is gebleven.''
Het oogstseizoen van de knoflook in Mendoza is begonnen met de paarse knoflook, een knoflook die tussen december en februari wordt verkocht, omdat deze niet lang bewaard kan worden. De oogst eindigt met de rode knoflook die langer bewaard kan worden en daarom tussen maart en augustus verkocht wordt.
Meer informatie:
Ing. Agr. Aldo López
Instituto Nacional de Tecnología Agrícola (INTA)
Argentina
T: 1160587945
E: [email protected]
www.inta.gob.ar