Wie belandt er met friet, zaad en fruit in de Quote 500?
Piet Blankendaal noemde het rijkenlijstje, toen hij er nog instond, weleens de Donald Duck. Misschien heeft hij gelijk, al zouden wij het dan liever de Dagobert Duck noemen. Maar het zij ze van harte gegund. We permitteren ons elk jaar weer een sensationeel uitstapje om een overzicht te geven welke ondernemers het meeste hebben verdiend aan hun carrière in de AGF en tuinbouwsector. Daarbij laten we ook de supermarkten niet onvermeld, voor hen is de AGF-afdeling namelijk een heuse cash cow.
Retail
Karel van Eerd mag zich met Jumbo zelfs met een geschat vermogen van 1,9 miljard euro tot de 26 miljardairs in het blad rekenen. Op gepaste afstand volgen Siem en Jan Kat (Detailresult), Jaap Bastmeijer (Nettorama), Leen Hoogvliet (Hoogvliet), Cees Zwanenburg (Vomar) en Leo Linders (Jan Linders). De families Slippens (Sligro), Van den Broek, Heijn en Deen staan traditiegetrouw in de familie top-50.
Friet
Ook aardappelkoning Kees Meijer (Lamb Weston Meijer) laat zich al jaren in de hogere regionen van het blad zien. Hij noteert dan ook net als in 2015 een nettowinst die de 30 miljoen euro overschrijdt, in zijn bv's met proleterige namen als Moèt en Chandon. Ook collega Piet de Bruijne van Farm Frites maakte dik jaar een smakelijke winst van dik 17 miljoen euro en staat als 387e genoteerd. Ook Gerard Kroef van Peka Kroef (geschat vermogen van 85 miljoen euro) staat in de lijst. Hij kan zich volgens het blad in die waardering wel vinden. "Het gaat inderdaad goed, hoewel je in de aardappelen altijd ups en downs ziet. Wist je dat de prijs voor aardappelen vier weken geleden twee keer zo hoog lag als gisteren?"
Fruit
Op fruitgebied staat Jan van den Heuvel al jaren op eenzame hoogte in de lijst. Al in de jaren '80 verkocht hij zijn AGF-handel om tot 2002 aan te blijven als president-directeur en vervolgens een adviseursrol op zich te nemen. Zijn vermogen zit netjes opgeborgen in een stichting administratiekantoor waarin, volgens Quote, zijn nakomelingen ongetwijfeld wat certificaten houden. Hij krijgt ook dit jaar gezelschap van Jack Aartsen van Aartsenfruit, dat dit jaar alweer 110 jaar bestaat. Recentelijk werd een recordwinst van 7,4 miljoen behaald.
Zaad
Een zak groentezaad is meer waard dan een zak goud en daar zijn een aantal Nederlandse ondernemers dan ook behoorlijk goed mee geweest. De familie De Ruiter verkocht De Ruiter Seeds aan Monsanto en hield daar een geschat vermogen van 580 miljoen euro aan over. Piet Mazereeuw van Enza Zaden heeft een geschat vermogen van 365 miljoen. Anton van Doornmalen van Rijk Zwaan zingt als hobbyzanger voor het goede doel, maar kan dat als grootaandeelhouder van Rijk Zwaan hebben. Het bedrijf oogstte afgelopen jaar een nettowinst van 72 miljoen, waar dus ook zijn collega Ben Tax van profiteerde.
Verwerkte groenten
Dat je door groenten te verwerken ook een lieve duit kan verdienen, bewijst Vezet. Het koninklijke bedrijf vult wekelijks 175.000 zakjes ijsbergsla en verwerkt 250.000 kilo wortelen en daar plukken Piet en Frans Kramer de zoete vruchten van met een nettojaarwinst van bijna 12 miljoen euro. Bij soepfabrikant Hans Struik van Struik Quality Foods lukt dat steeds minder, want volgens Quote lopen de verliezen van de afgelopen jaren in de tientallen miljoenen. Het bedrijf is inmiddels wel aan het innoveren geslagen met onder meer een vegetarische soep in een glazen fles, bestaande uit minimaal 50% groente. Ook de maaltijdproducerende broers Henk en Huub Huuskes staan weer in het blad met een geschat vermogen van 373 miljoen euro.
Bloemen
Ook dit jaar weer enkele bloemenbroers in de Quote 500. Wel werd het vermogen van Marco en Jaco van Zijverden vorig jaar door het blad te hoog ingeschat, dus wordt het dit jaar stabiel gehouden met een geschat inkomen van 190 miljoen euro. Net iets meer dan het vermogen van Gerrit en Peter Barnhoorn, die in 2014 een meerderheidsbelang in hun bedrijf Afriflora verkochten aan private-equitygigant KKR. Het vermogen van de tweelingbroers Iwan en Mark van der Knaap van Anthura werd de laatste jaren juist onderschat. Niet alleen de winst van het bloemenveredlingsbedrijf loopt rap op (in 2016 naar 16,7 miljoen euro), ook de bloemrijke dividenduitkeringen (58,5 miljoen over 2014-16), zijn gerust vermeldenswaardig. Ook de broers Kees-Jan en Rene Schoone van Floricultura kunnen met een geschat vermogen van 83 miljoen meer doen dan achter de orchideeën te blijven zitten.
Toeleveranciers
Ook de agrarische toeleveranciers 'boeren' goed. De zussen Annie en Margriet Beekenkamp zijn met een geschat vermogen van 120 miljoen euro ook niet te verduren, terwijl Piet Bakker met onder meer toeleveranciersbedrijf Van Iperen ook mooie winsten maakt. Zijn vermogen wordt op 100 miljoen euro geraamd. John van der Klugt (Wayland) heeft met groente-opkweek, projectontwikkeling en duurzame energie in de glastuinbouw ook een noemenswaardig vermogen van 82 miljoen euro bij elkaar gescharreld, een paar miljoen meer dan Richard van Wesemael, die als agrarisch toeleverancier zijn comeback op de lijst maakt met een geschat vermogen van 75 miljoen euro.