Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Prijs voor gezonder voedingsaanbod in Nederland

Inschrijving Jaarprijs Goede Voeding 2018 geopend

Op 5 april 2018 wordt weer de Jaarprijs Goede Voeding uitgereikt. Ondernemingen kunnen binnen deze competitie laten zien hoe zij bezig zijn met productverbeteringen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon van de Nederlanders. Het accent van de prijs ligt op het bereiken van verbeterde producten waaraan bijvoorbeeld minder zout, verzadigd vet en/of suiker is toegevoegd of producten die meer vezel bevatten. 

Sommigen gaan de veranderingen in het productaanbod niet snel genoeg. Toch zijn er al veel bedrijven actief met het gezonder maken van hun productaanbod. De vele inschrijvingen voor de Jaarprijs Goede Voeding in de afgelopen jaren getuigen daarvan. Deelname aan de prijs biedt producenten de mogelijkheid hun verrichtingen aan een breder publiek te tonen.

Inschrijving en uitreiking
De inschrijving van de Jaarprijs Goede Voeding 2018 is gestart op 16 oktober 2017 en sluit op 5 februari 2018. De Jaarprijs Goede Voeding 2018 wordt uitgereikt tijdens een symposium op het Voeding Nu/VMT Food Future Event op 5 april 2018. 

Beoordelingscriteria
In het kort voldoen inzendingen voor de Jaarprijs Goede Voeding 2018 bij voorkeur aan de Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Of ze voldoen aan de criteria 'Dagkeuze buiten de Schijf van Vijf' en hebben een aanzienlijke verbeterstap in de samenstelling laten zien. Producten die niet binnen deze beide categorieën vallen (bijvoorbeeld Weekkeuze Schijf van Vijf), maar binnen hun productcategorie een aanzienlijke verbetering laten zien in hun vernieuwde samenstelling, komen voor een aanmoedigingsprijs Jaarprijs Goede Voeding in aanmerking. De producent krijgt de gelegenheid te laten zien dat een product een goede gezondheidsbijdrage zou kunnen leveren.

De jury let als het gaat om de voedingskundige verbeterpunten onder meer op: 
  • de vervanging van verzadigd vet door onverzadigd vet
  • bijdrage aan het verminderen van de inname van transvet
  • bijdrage aan het verminderen van de inname van zout
  • bijdrage aan het verminderen van suiker (energie)
  • bijdrage aan het verhogen van de inname van onder andere: voedingsvezel, groenten en fruit, vis, peulvruchten en/of ongezouten noten
Het uitgebreide reglement, waarin de voedingskundige criteria zijn benoemd, is te vinden op www.jaarprijsgoedevoeding.nl

De jury van de Jaarprijs Goede Voeding 2018 bestaat uit: 
  • Prof. Frans Kok, voorzitter, emeritus Humane Voeding, Wageningen Universiteit.
  • Drs. Henrieke Crielaard, manager voeding en gezondheid, Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
  • Willy Gilbert-Peek, voorzitter Diëtisten Coöperatie Nederland (DCN)
  • Drs. Christine Grit, manager voeding en gezondheid Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI).
  • Hans Kraak, hoofdredacteur Voeding Nu, vertegenwoordiger Foodcluster MYbusinessmedia, secretaris jury.
  • Ir. Ad Nagelkerke, voorzitter NVVL Network for Food Experts.
  • Dr. Ir. Amber Ronteltap, onderzoeker lectoraat Hogeschool Utrecht, Cross mediale communicatie in het publieke domein.
  • Dr. Ir. Annet Roodenburg, NAV-bestuurslid, lector voeding en gezondheid HAS Hogeschool.
  • Dr. Jeanne de Vries, assistent professor afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit.
Publicatiedatum: