Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Desastreus' einde uiensector afgewend

Toelating gezuiverde variant van kiemremmer MH voor 10 jaar verlengd

Nu Zeeuwse uientelers een kiemremmer mogen blijven gebruiken, is een slachting onder uienbedrijven afgewend, zegt uienvoorman Gijsbrecht Gunter. De Europese Commissie overwoog om de kiemremmer te verbieden, maar nu de handel heeft beloofd om een middel te maken dat minder schadelijk is, mag de kiemremmer nog tien jaar worden gebruikt.

Het middel MH voorkomt dat uien tijdens de bewaring ontkiemen. Iedere tien jaar bekijkt de Europese Commissie of middelen toegestaan blijven. Maleïnehydrazide (MH) - een middel dat voorkomt dat uien nadat ze gerooid zijn ontkiemen - stond ook op die lijst. "In eerste instantie zeiden ze: 'we stoppen ermee'", vertelt Gunter. "Dat zou echt desastreus zijn voor de Nederlandse uiensector die met name in Zeeland geconcentreerd is."

Van 'nee', naar 'ja, maar'
Op dit moment is MH volgens Gunter het enige middel dat ontkiemen tegen gaat. "We hebben gekeken naar andere middelen, bijvoorbeeld andere bewaartechnieken, maar die werken alleen op het moment dat we de uien zelf in bewaring hebben. Zodra we de uien exporteren groeien ze de container uit bij wijze van spreken."

Boeren moeten vanaf volgend jaar het gezuiverde MH-middel gebruiken. Boeren moeten vanaf volgend jaar het gezuiverde MH-middel gebruiken. "Toen is het besluit door de Europese Commissie omgekeerd van een 'nee' naar een 'ja, áls het middel nog veel schoner wordt'", gaat Gunter verder. Die optie is onderzocht en een speciale taskforce kwam vervolgens tot de conclusie dat zo'n gezuiverde variant binnen een jaar moet lukken.

Bron: Omroep Zeeland
Publicatiedatum: