"Wij willen producten redden van verspilling"
Redding
Restaurant Instock zet sinds 2014 voedselverspilling op de kaart en heeft restaurants in Amsterdam en Den Haag. Instock is een stichting, opgericht door een groep jonge mensen die een traineeship volgde bij Young Ahold. Zij kwamen met een bijzonder goed idee en hun missie was om bewustwording te creƫren en verspilling te verminderen. "Producten die nog een korte houdbaarheid hebben of die wat gedeukt of beschadigd zijn, laten consumenten vaak liggen in de winkel. Instock werkt dagelijks met deze producten en maakt er maaltijden van. "We willen mensen laten zien wat je allemaal nog kan doen met producten die regelmatig worden weggegooid. De koks leggen de lat hoog, ze willen iedere gast verrassen met de "Oogst van de Dag". Elke dag verzinnen onze koks nieuwe gerechten met de producten die die dag 'over' zijn. Het menu wisselt dus telkens af." De producten komen met name uit de winkels van Albert Heijn, die het project ook financieel steunt. "We ontvangen veel zaken gratis of tegen een kleine bijdrage. Daartegenover staan wel hoge personeelskosten om al deze producten op te halen en elke dag te verwerken."
Uit de AH
"Instock is gestart met een pop-up restaurant en dat initiatief was een geweldig succes. Ondertussen wordt binnenkort al het derde restaurant geopend in Utrecht", vertelt Lisa enthousiast. Zij werkt sinds begin dit jaar bij Instock. Naast restaurants is er ook een kookbook van Instock (Instock Cooking) en hebben ze een eigen product: Pieper Bier, gemaakt van geredde aardappelen. "Productontwikkeling is ook een onderdeel van onze organisatie, dus mogelijk wordt het assortiment nog breder."
Voor meer informatie:
www.instock.nl