Forse daling Russische import
In de Russische media zei premier Medvedev dat de sancties eventueel verlengd kunnen worden. De sancties zijn aangekondigd voor een jaar, maar de premier wees er op dat dit niet betekend dat de handel in augustus 2015 weer op gang kan komen. De premier gaf ook toe dat niet alle producten vervangen konden worden.
Aan Europese zijde zijn de gevolgen ook merkbaar in sectoren die niet direct onder de boycot vallen. Door de prijsdalingen van landbouwproducten stellen telers investeringen uit, wat voelbaar is bij de machinebouwers. Ook op logistiek gebied zijn de gevolgen merkbaar. Koelwagens die voorheen met verse producten naar Rusland reden worden nu ingezet met andere producten. Gevolg: dalende prijzen voor transporten naar Rusland.
Russische import gehalveerd
Statistieken over oktober tonen dat de groente-import uitkwam op 62,7 miljoen dollar. Over september werd voor 33,8 miljoen dollar geïmporteerd. Over oktober 2013 kwam de importwaarde uit op 126,9 miljoen dollar. Dat was 64,2 miljoen meer dan dit jaar. Ook de noten- en fruitimport daalde van 437 miljoen dollar in 2013 naar 345 miljoen dollar in oktober dit jaar. De cijfers tonen de moeite die het kost om de import te vervangen. Volgens verschillende specialisten zijn andere landen met grote volumes als China en Turkije niet in staat de weggevallen import te vervangen. Dat heeft ook zijn weerslag op de prijzen. Volgens onderzoeken zijn de prijzen 30-40% gestegen en zegt 75% van de Russen de prijzen te hebben zien stijgen.
Overigens geven de supermarkten aan dat het lukt om de import te vervangen. Binnenlandse teelt, Turkije en Azerbeidzjan worden genoemd als nieuwe leveranciers. Voor een supermarktketen als X5 betekende de boycot dat 25% van de tuinbouw-producten vervangen moest worden. Voor bepaalde producten als ijsbergsla en prei is het lastiger om nieuwe leveranciers te vinden.
Boycot kans voor Polen
De prijzen voor de Poolse Idared hebben een dieptepunt bereikt. De appelen brengen tussen de 7-11 cent per kilo op, in de afgelopen vijf jaar was de prijs niet zo laag. Het ras was vooral populair in Rusland. Volgens de ramingen van WAPA komt het volume Idared in Polen uit op 750.000 ton, 7% meer dan een jaar eerder. Volgens experts biedt de boycot echter ook kansen voor de sector. Ze wijzen er op dat de sector bij eerdere sancties ook snel kon omschakelen en dat de boycot de mogelijkheid biedt om nieuwe markten te betreden en meer te investeren in bestaande relaties.
Macedonië en Bosnië Herzegovina op het matje
De Russische fytosanitaire dienst verdenkt Macedonië en Bosnië Herzegovina van illegale export van Europese producten. Macedonië werd om opheldering gevraagd over de export. Het land moet aantonen dat er geen Europese producten illegaal geëxporteerd worden. Bosnië Herzegovina werd al eerder om opheldering gevraagd over de fors gestegen export. Ook Montenegro en Albanië werd om opheldering gevraagd. Deze landen hangt sancties boven het hoofd als de Russen niet overtuigd kunnen worden dat de export legaal is.
Sancties Moldavië mogelijk opgeheven
Naast dat een aantal landen sancties boven het hoofd hangt, kondigde de Russische inspectie aan te willen onderhandelen met Moldavië over opheffing van de sancties. De sancties werden ingesteld nadat Moldavië een vrijhandelsakkoord sloot met de EU. Voorwaarde om de sancties op te heffen is wel dat het land maatregelen moet nemen om illegale export te voorkomen.
Peru grootste exporteur Zuid-Amerika
De Peruaanse Association of Agricultural Producers zegt dat het Zuid-Amerikaanse land koploper van het continent is in termen van groente- en fruitexport naar Rusland. De boycot helpt Peru de export te vergroten met 10 miljoen dollar per jaar. Tussen januari en juni van dit jaar steeg de export al met 16%. Volgens de berichten komt de totale exportwaarde dit jaar uit op 80 miljoen dollar. De producten vinden vooral hun weg naar de steden Moskou en St Petersburg.
Ecuador ziet nog veel groeimogelijkheden
De Ecuadoraanse ambassadeur in Rusland zegt dat het land 20% van het handelspotentieel tussen de landen benut wordt. Het land heeft een directe zeeroute over de Atlantische Oceaan naar Rusland, een tocht van 21 dagen. Volgens de ambassadeur komt de handel dit jaar uit op 1,5 miljoen dollar, 15% meer dan in 2013.
Kirgizië exporteert meer appelen
Volgens de laatste statistieken is de export uit Kirgizië naar Rusland in de afgelopen acht maanden gestegen. Voor appelen steeg de export naar een waarde van 85 miljoen dollar. Het volume kwam uit op 15.000 ton. Ook zou er 63 ton aardappelen en uien geëxporteerd zijn, wat 13% meer is dan een jaar eerder.
Kaliningrad gaat blauwe bessen telen
De regio Kaliningrad investeert in de blauwe bessenteelt. De eerste oogst moet begin volgend jaar op de markt komen. Het nieuw opgezette bedrijf teelt de bessen op een areaal van 3,3 hectare. Volgens de initiator van het project zijn er alleen Argentijnse en Chileense blauwe bessen verkrijgbaar. Hoeveel de blauwe bessen moeten opbrengen is niet bekend gemaakt, maar in buurland Wit-Rusland brengt een kilo blauwe bessen tussen de 11 en 12 dollar per kilo op. Vogels vormen nog wel een uitdaging voor de teelt, er wordt gezocht naar een oplossing.
Libanon investeert in export
De Investment Development Authority van Libanon publiceerde een rapport met de standaarden waaraan de producten moeten voldoen om naar Rusland geëxporteerd te kunnen worden. In het rapport zijn onderwerpen als de hygiëne-eisen, inspectie van producten, verpakkingen en de status van importeurs te vinden. Volgens de organisatie is Rusland een aantrekkelijke markt voor Libanese exporteurs. Libanon hoopt te kunnen profiteren van de importstop uit Westerse landen.
Oekraïense komkommers peperduur
De prijs voor komkommers blijft stijgen. In een week tijd brengen de komkommers 70-80% meer op en ligt de prijs op 1,68-1,86 dollar per kilo. Dat is 50% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Per groothandelsmarkt verschillende prijzen en veranderingen iets, maar in het algemeen werden de komkommers fors duurder. De prijzen liggen op het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar. Doordat het Oekraïense seizoen op zijn einde loopt end e import achterblijft door de instabiliteit op de valutamarkt stijgen de prijzen.
Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.