Rusland: “Europa moet illegale export aanpakken”
Rusland: "Europa moet illegale export aanpakken"
Tijdens een bijeenkomst tussen Rusland en Europa hebben de Russische fytosanitaire dienst en de douane gesproken over de illegale import van groenten en fruit. In de afgelopen weken werden verschillende partijen onderschept. De fytosanitaire dienst zegt tijdig overtredingen te rapporteren, maar er komt geen reactie uit Europa. De Russen zien de geboycotte producten met professioneel vervalste documenten bij de grens aankomen. Europa wordt gevraagd de situatie uit te zoeken.
Kleine telers in Rostov bezorgd
Hoewel de meeste kleine en middelgrote landbouwbedrijven in Rostov hun producten graag aan grote retailers willen leveren, blijkt dat in de praktijk lastig. De retailers werken liever met grote partijen, maar daarnaast zouden de kleine telers verdrongen worden door illegale import. Sommige retailers zouden illegaal producten importeren en de labels vervangen. Volgens de autoriteiten in Rostov heeft de regio genoeg potentieel om de weggevallen import op te vangen, maar daarvoor zou Rusland meer moeten investeren in de kleine en middelgrote telers.
Prijzen Rostov blijven stijgen
Volgens statistieken over de eerste negen maanden van dit jaar zijn de prijzen voor basisproducten en diensten in de regio Rostov gestegen met 7,1%. Gemiddeld stegen de prijzen in Rusland in deze periode met 6,3%. De stijging is dit jaar hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, toen de prijzen met 4,9% stegen. De prijsstijgingen zijn echter niet voor alle producten gelijk. De veranderingen variëren van een daling van 17,1% voor seizoensgroenten tot een stijging van 15,9% voor citrusprijzen.
Twintig aanvragen werktijdsverkorting
Het Nederlandse Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de werktijdverkorting vanaf 1 november beschikbaar gesteld aan bedrijven die direct door de Russische sancties getroffen zijn. Tot eind oktober hebben twintig bedrijven een aanvraag ingediend voor in totaal 113 werknemers. Inmiddels zijn 12 van de aanvragen goed gekeurd, voor in totaal 68 werknemers. Om in aanmerking te komen voor de regeling moet minimaal een werkvermindering van 20% genoteerd worden over een periode van minimaal 2 en maximaal 24 weken.
Oekraïne oogst noodgedwongen
Oekraïense uientelers wachtten tot het laatste moment met het oogsten van de uien. Door de lage vraag en de prijzen begonnen de telers eind oktober met de oogst. Het oogsten werd mede ingegeven door de lage temperaturen, maar een deel van de oogst bleek al bevroren. De telers die wel op tijd konden oogsten en de uien voor de vorst in de opslag hadden, dreven de prijzen op met 25%. De prijzen schommelen tussen de 0,09-0,12 euro per kilo.
Meloenenexport belangrijk voor Rusland
Uit een onderzoek van de Intesco Research Group blijkt dat meloenen een belangrijke positie innemen in de markt. In 2013 zouden meloenen 25% van de export uitmaken. Hoewel de export minder steeg dan in 2012 kwam de export uit op 18 miljoen ton. De traditionele en grootste teeltgebieden zijn Volgograd, Astrakhan, Stavropol en Krasnodar. De belangrijkste exportmarkten waren Wit-Rusland, Litouwen en Letland.
Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.